Killyéni Péter atlétikai emlékverseny családias légkörben

Kiss Előd-Gergely 2017. május 08., 14:53

Családias légkörben rendezték meg a hétvégén a 9. Killyéni Péter-emléknap keretében a kolozsvári gimnazisták atlétikai emlékversenyét a Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportparkban.

Killyéni András sporttörténész, Killyéni Péternek, a rendezvény névadójának fia a Krónikának elmondta, az idei rendezvény újdonsága, hogy először vettek részt a versenyen a Szamosújvári Szórványkollégium diákjai. Hozzáfűzte: remélik, jövőre a tordaiak (Jósika Miklós Gimnázium) is eljönnek, hiszen a rendezvény túllép a város határain, ugyanakkor ragaszkodnak hozzá, hogy „helyi verseny” maradjon a magyar gimnáziumokban tanuló diákok számára.

A szervező jókedvét ugyanakkor kissé beárnyékolta, hogy az atlétikai versennyel egyidőben másodosztályú rögbimérkőzés is zajlott a sportközpont pályáján, emiatt a távolugró számot teremben voltak kénytelenek megrendezni.

 Igen nagy gond számunkra, hogy hol tartjuk jövőre a rendezvényt, ugyanis úgy látszik, a sportpark nem támogatja kellőképpen a versenyt,

pedig évről évre visszajáró vendégek vagyunk” – adott hangot elégedetlenségének Killyéni.

Ezzel együtt a diákok és tanáraik is szemmel láthatóan élvezték a versenyt. Bányai Beatrix testnevelő tanár elmondta: egy éve tanít a Szamosújvári Szórványkollégiumban, és szerette volna, ha a diákjai is megtapasztalják, milyen érzés versenyezni. Hozzáfűzte:

nagyon sokat számít, hogy magyar közegben mérethetik meg magukat a diákok, hiszen ez hozzájárul a nemzeti identitás, kultúra megőrzéséhez, ami a szórványkollégiumnak kiemelt célkitűzése.

Willing Boglárka, a Báthory István-gimnázium diákja – akinek a nap végén három érem is lógott a nyakában – elmondta, elégedett az éremgyűjteményével, hiszen előtte nem gyakorolták sokat az egyes versenyszámokat. Kérdésünkre elárulta: rendszeresen sportol, egész pontosan vívó, a vívásban megszerzett gyorsaságát és koncentrálóképességét tudta kamatoztatni az atlétikapályán is.

 Istenes Lóránd – aki 617 centiméteres új egyéni csúccsal nyerte meg a távolugrást – elmondta: örült neki, hogy sikerült megelőznie legnagyobb vetélytársát, noha csak néhány alkalommal ugrottak le gyakorolni a Babeș-parkba a verseny előtt.

 „Nagyon jó alkalom volt arra, hogy vissza tudjunk tekinteni, mit értünk el az elmúlt 9 évben, és így bátran tudunk a jövőre gondolni, hogy a 10. emlékversenyt is meg tudjuk szervezni, hiszen ez most a legfontosabb feladat” – értékelt a rendezvény végén Killyéni András.