Megússza börtönnel a szatmári Pannónia Szálló tulajdonosa

Hírösszefoglaló 2017. május 08., 11:21

Egy évre börtönbe kell vonulnia, ellenben nem kell kártérítést fizetnie a leromlott állapotú szatmárnémeti Pannónia (Dacia) Szálló tulajdonosának, Vasile Ţânţaş üzletembernek – döntött másodfokú, jogerős ítéletében a Nagyváradi Táblabíróság.

A nagyváradi bírák a napokban hoztak jogerős ítéletet a Szatmárnémeti emblematikus épületének tönkretételével vádolt üzletember ügyében, miután az megfellebbezte a korábbi, januári alapfokú döntést – számolt be a Szatmár.ro. A hírportál szerint a jogerős döntés már nem tartalmazza az alapfokú ítéletben szereplő, több mint 700 ezer eurós kártérítést, ellenben jóváhagyja az egy éves börtönbüntetést a műemlék épület állagmegőrzési munkálatainak elmulasztása miatt vádolt avasi üzletember számára.

Mint arról beszámoltunk, alapfokon egy év letöltendő börtönbüntetésre, valamint 767 ezer eurós kártérítés kifizetésére ítélte a bíróság Vasile Ţânţaşt a város emblematikus műemlék épületének felújítás címen elkövetett megrongálásáért. A döntés értelmében a tetemes kártérítést a Szatmár megyei műemlékvédelmi igazgatóságnak, valamint a művelődésügyi minisztériumnak kellett volna kifizesse, ugyanakkor a műemlékszakértő kilencezer lejre értékelt munkáját, valamint a 4000 lejes perköltséget is le kellett volna rónia. Az avasi üzletembert az alapfokú ítélet értelmében két évre eltiltották a közügyektől és a köztisztség-viseléstől is. A per még 2015-ben, a megyei műemlékvédelmi bizottság által benyújtott kereset nyomán kezdődött.

A bíróság a 767 ezer eurós kártérítést annak alapján határozta meg, hogy mennyi pénzre lesz szükség ahhoz, hogy a műemlék épületet eredeti formájához a lehető leghasonlóbb módon korszerűsítsék.

Vasile Ţânţaş 2007-ben vásárolta meg a Pannónia Szálló épületét, és 2008 végén kapott építkezési engedélyt az ingatlan megerősítésére és felújítására. A korszerűsítéssel megbízott egyik, avasfelsőfalusi alvállalkozás ugyancsak az üzletember tulajdonában állt. Ţânţaş 2009 őszén anyagi gondokra hivatkozva felfüggesztette a felújítást, azóta pedig semmilyen beavatkozást nem végeztek az épületen, noha az építkezési engedélyt a városháza 2012-ig meghosszabbította.

A szakértők szerint az ingatlan állapota egyrészt a hibásan elvégzett munkálatok, ugyanakkor az állagmegóvást célzó intézkedések elmulasztása miatt romlott le. Ţânţaş még 2015-ben, a szatmárnémeti önkormányzatnak az ügyben tartott ülésén cáfolta a vádakat, elmondása szerint a munkálatokat az elfogadott tervek alapján kezdték el, az általa megbízott szakértők pedig arról biztosították, hogy állagmegóvást is végeztek.

A Szatmár.ro arról is beszámolt, hogy nemrég a Szatmár Megyei Művelődési Igazgatóság is megbírságolta a vállalkozót, akinek 8 ezer lejt kell kifizetnie a műemlék épület minimális állagmegőrzési munkálatainak elmulasztása miatt.