Macron: meghallottam a franciák dühét, aggodalmát és kétségeit

Hírösszefoglaló 2017. május 07., 23:56

A francia belügyminisztérium által vasárnap késő este közölt első részeredmény szerint 9,8 millió szavazat összeszámlálása után Emmanuel Macron a voksok 61,7 százalékát kapta az elnökválasztás második fordulójában.

Fotó: Reuters

A volt szocialista gazdasági miniszter magabiztosan – az exit poll adatok szerint a szavazatok 65,5-66,1 százalékával – múlta felül a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjét, Marine Le Pent.

„Harcolni fogok a bennünket emésztő megosztottság ellen” – jelentette ki vasárnap este a centrista Emmanuel Macron, aki biztosított arról, hogy meghallotta a franciák „dühét, aggodalmát és kétségeit”. A  megválasztott elnök kijelentette: az Európa és az azt alkotó népek, Európa és a polgárok közötti szálak újraszövésén fog munkálkodni.

A 39 éves volt szocialista gazdasági miniszter, aki az előrejelzések szerint a szavazatok 65 százalékával lesz a V. köztársaság  nyolcadik elnöke,

ígéretet tett, hogy Franciaország a terrorizmus elleni harc élére áll, és megvédi Franciaországot és Európát.

A megválasztott elnök kijelentette, hogy a következő öt évben felelősségének tekinti a félelmek lecsillapítását és azt, hogy visszaadja a franciáknak az optimizmusukat. Mint mondta, elsődleges feladatának tekinti, hogy helyreállítsa a közélet tisztaságát.

A francia nép Emmanuel Macront választotta meg az ország új elnökének – jelentette be Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök vasárnap este. A kormányfő közleményében hangsúlyozta: az eredmény „azoknak a választóknak a tisztánlátásáról tanúskodik, akik elutasították a szélsőjobboldal szörnyű tervét”.

Richard Ferrand, a győztes jelölt En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmának főtitkára közölte: Macron ragaszkodni fog ahhoz az ígéretéhez, hogy egységet teremt és megújítja a francia politikai rendszert.

Le Pen gratulált, majd új hazafias mozgalmat hirdetett meg

Marine Le Pen telefonon gratulált Emmanuel Macronnak a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez – jelentette be maga a radikális jobboldali jelölt vasárnap este. „Rövid és szívélyes” telefonbeszélgetést folytatott egymással a francia elnökválasztás két jelöltje, a volt gazdasági miniszter Emmanuel Macron és a radikális jobboldali Marine Le Pen – közölték vasárnap este Macron környezetéből.

Fotó: EPA

Le Pen a párt támogatói előtt mondott beszédében „történelmi és erős eredménynek” nevezte a második fordulóban elért szavazatok arányát. A Nemzeti Front „az egyes számú ellenzéki erő” – jelentette ki a volt elnökjelölt. A politikus közölte, hogy a parlamenti választásokon új hazafias mozgalom élén kíván indulni, s jelezte, hogy

meg kívánja változtatni a Nemzeti Front nevét is, amelyet rasszista és antiszemita vádakkal illettek, amikor az apja létrehozta.

Merkel: a francia-német barátság győzelme

Twitter-üzenetben gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Angela Merkel német kancellár. „Az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme” – hangsúlyozta a német kancellár üzenetében, amelyet szóvivője ismertetett.

„Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották” – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap este arra reagálva, hogy az exit poll felmérések szerint Emmanuel Macron nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját. A bizottsági elnök hozzátette: együtt Európáért!

Trump alig várja a közös munkát

Trump elnök Twitter-bejegyzésben fejezte ki jókívánságait Emmanuel Macronnak. „Gratulálok Emmanuel Macronnak, Franciaország következő elnökének a mai nagy arányú győzelemhez. Alig várom a közös munkát” – olvasható Donald Trump bejegyzésében.

A francia elnökválasztás második fordulójának eseményeit a nagy amerikai televíziós csatornák élőben közvetítették. A kommentárok emlékeztetnek arra, hogy korábbi megnyilatkozásaiban Donald Trump óvatosan nyilatkozott, kifejtve, hogy bárki legyen is Franciaország új elnöke, az amerikai kormányzat szívesen működik együtt vele.