Román nyelvű tankönyvek szerzőinek ajánl ösztöndíjat az RMDSZ

Krónika 2017. május 06., 23:37

Pályázatot ír ki az RMDSZ román nyelvű tankönyvek megírására – jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton a Marosvásárhelyen szervezett pedagógusfórumon.

Fotó: Boda L. Gergely

A találkozón az erdélyi magyar oktatás problémáit és azok lehetséges megoldásait vették számba. A fórumon résztvevők a szórványoktatás, a román nyelv idegen nyelvként való tanítása, a tankönyvek előkészítése, a tanárhiány, a megyei oktatási tervek, az oktatáskutató és továbbképző központ létrehozásának témájában tanácskoztak.

Mint elhangzott, 2013 és 2015 között helyi szinten olyan dokumentumokat készített elő az RMDSZ és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, amelyek akkor alkalmasak voltak a problémák feltárására és megoldására.

Ezt a munkát most újra kell kezdeni, a korrekciókat el kell végezni, ha valóban gyermekközpontú oktatást akarunk”

– fogalmazott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

A szövetség közleménye szerint a felmérések azt mutatják, alapvető gond a román nyelv tanítása. „Ezért döntöttünk úgy, hogy a következő években ösztöndíjak formájában támogatjuk azokat, akik vállalják a román tankönyvek megírását. A szövetség az ösztöndíjak lebonyolítását a pedagógusszövetséggel közösen szeretné kivitelezni” – közölte Kelemen Hunor.

Vásárhelyi iskolaügy: Kelemen szerint a centralizáció segíthet

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügye nyomán olyan törvénymódosítást készít elő az RMDSZ, amely megoldást nyújtana azokban a helyzetekben, amikor az önkormányzat nem mer, vagy nem tud döntést hozni. Kelemen Hunor azt javasolja, hogy ilyenkor dönthessen a tanügyminisztérium, hiszen az a tapasztalat, hogy az államelnöki hivataltól kezdve, a tanfelügyelőségen át senki sem tudott megoldást találni a vásárhelyi iskola ügyének megoldására.
„Tisztában vagyunk a kezdeményezés hátulütőjével is, hiszen önkormányzati hatáskört helyez vissza központi szintre. De úgy gondolom, hogy ennek kivételnek kell lennie, hiszen az ilyen helyzeteket is kezelni kell. Bízunk abban, június végéig sikerül törvényt alkotni” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Az RMDSZ oktatásügyi tennivalóit összegezve Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök azt hangsúlyozta, a 2013−2015 között kidolgozott megyei oktatási terveket aktualizálni és javítani kell, ezért egységes módszertant vezetnek be a megyei szintű cselekvési tervek kidolgozására és ciklikus ellenőrzésére.

Az oktatási törvény küszöbön álló módosításával kapcsolatban meggyőződése szerint széleskörű szakmai és szakpolitikai konzultációra, és minden eddiginél jobban időzített döntésekre van szükség. Az ügyvezető alelnök elmondta, az RMDSZ szakemberei

az Iskolák veszélyben program helyzetjelentését és prognózisait szeptemberig készítik el.

Szabó Ödön, az RMDSZ parlamenti képviselője, az alsóház oktatási bizottságának alelnöke a közlemény szerint emlékeztetett, a magyar tannyelvű iskolákban tanuló diákok román nyelvből sajátos tanterv alapján készített speciális, könnyített tételekből vizsgázhatnak a képességvizsgán és érettségin, amennyiben az RMDSZ kezdeményezését a képviselőház után döntő kamaraként a szenátus is megszavazza. Úgy értékelte, ez egy első sikeres lépés a szövetség választási programjában is megfogalmazott célkitűzésekből. 

A román nyelv idegen nyelvként való oktatása kapcsán Király András államtitkár úgy fogalmazott,

fel kell gyorsítani a minisztériumi munkát azért, hogy a speciális tantervek mihamarabb elkészüljenek.

„Fontos, hogy a román tankönyvek minősége megfelelő legyen, ezért üdvözlöm az RMDSZ kezdeményezését, azt, hogy júniusban nyílt pályázatot hirdetnek a román tankönyvek megírására” – fogalmazott az oktatási államtitkár.