Bukarestből Debrecenbe kerül Bocskai István jogara

MTI 2017. május 06., 15:56

Bocskai István fejedelmi botja – jogara – lesz az idei múzeumok éjszakája debreceni programjainak szenzációja: az egykori erdélyi fejedelem uralkodói jelvénye Bukarestből érkezik a Déri Múzeum kupolatermébe – jelentette be a város polgármestere a leendő kiállítás helyszínén tartott sajtótájékoztatón pénteken.

Bocskai szobra fejedelemmé választásának helyszínén, Nyárádszeredában Fotó: Gligor Róbert László

Papp László (Fidesz-KDNP) hozzátette: hosszú tárgyalások eredményeként adja kölcsön az ereklyét a Román Nemzeti Történeti Múzeum. A két intézmény már megállapodott erről, jelenleg miniszteri jóváhagyásra várnak.

A polgármester elmondta, a Bocskai-jogar mellett két másik értékes tárgy is először lesz látható Debrecenben: Báthory István fejedelmi botját a Nemzeti Múzeumtól, a Bocskai Istvánt Magyarország királyának kinevező eredeti török jogbiztosító iratot, az úgynevezett berát pedig az országos levéltártól kapják kölcsön. A polgármester emlékeztetett arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) döntése értelmében az idén Debrecen lesz a kiemelt helyszíne a múzeumok éjszakája rendezvénysorozatnak, amelynek központi témája az értékőrzés. „Ebbe a koncepcióba és a reformáció 500. évfordulójára való emlékezés-sorozatba is illeszkedik az uralkodói jelvények bemutatása" – jegyezte meg Papp László.

Angi János, a Déri Múzeum a részleteket ismertetve hozzátette: Bocskai István uralkodói jelvényei közül a két leghíresebb a fejedelmi bot és a később mint egész Magyarország királyának küldött úgynevezett Bocskai-korona voltak.

A korona Bocskai halála után Bécsbe került, míg a fejedelmi jogar a 18. század végén Samuel von Brukenthal erdélyi kormányzó tulajdonába.

A fejedelmi jogart Nagyszebenben, a Brukenthal-palotában 1817-ben megnyílt múzeumban őrizték 1948-ig. Ekkor a román múzeumi rendszer államosítása kapcsán Bukarestbe, a Román Nemzeti Történeti Múzeumba került. Azóta nagyon ritkán volt kiállítva, és nagyon kevesen láthatták – mondta Angi János, hozzáfűzve, hogy a mostani debreceni bemutatása igazi szenzáció. Egy olyan műtárgyat tekinthet meg a múzeumlátogató közönség, amelyet a különféle Bocskai-szobrokról szinte mindenki ismer, de magát a Bocskai-jogart mindeddig csak nagyon kevesen láthatták.

„Erdély egyik legjelentősebb fejedelmének, Báthory Istvánnak is ránk maradt a fejedelmi botja, buzogánya. Ezt Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik, ám ezúttal egy hétre kölcsön adják a Déri Múzeumnak. Így a két fejedelmi hatalmi jelvény – Báthory Istváné és Bocskai Istváné – először lesz együtt, egymás mellett látható a Déri Múzeum kupolatermében" – jelezte az igazgató.

Angi János elmondta azt is: a Bocskai Istvánhoz kapcsolódó, egyik legfontosabb ránk maradt dokumentum egy 1604. novemberében kibocsátott török jogbiztosító irat, úgynevezett berát. A nagyvezír által kiállított berát Bocskait nem csupán Erdély fejedelmének, hanem Magyarország királyának is kinevezte, épp egy évvel megelőzve a sokat vitatott rákosmezei koronázást. Ez az első olyan, a törökök által az erdélyi fejedelmek számára kiállított jogbiztosító irat, amely eredeti dokumentumként ránk maradt – tudatta a múzeumigazgató.