Ingyenes magyar mesemozit indítanak Kolozsváron

Kiss Judit 2017. május 05., 15:59

Magyar rajzfilmklasszikusokat, ifjúsági filmeket felsorakoztató ingyenes vetítéssorozat indul szombaton a kincses városban. Zágoni Bálint, a társszervező Filmtett Egyesület elnöke a Krónikának elmondta, havi rendszerességgel vetítenek alkotásokat.

Ingyenes mesemozit, klasszikus magyar alkotásokat felvonultató, hiánypótló vetítéssorozatot indít a Sapientia kolozsvári kara, a Filmtett Egyesület, a kolozsvári magyar főkonzulátus és a Magyar Nemzeti Filmarchívum a kincses városban. A szombaton kezdődő sorozatról Zágoni Bálint, a Filmtett Egyesület elnöke a Krónikának elmondta, a főkonzulátus kezdeményezte, hogy magyar klasszikusokat vetítsenek mozivásznon Kolozsváron, a Sapientia és az egyesület pedig felkarolta az ötletet, hiszen hiánypótló kezdeményezésről van szó.

Több intézmény fogott össze, hogy ingyenes mesemozit létesítsünk havi rendszerességgel a kincses városban,

a Sapientia-egyetem biztosítja a helyszínt, ahol nagyon jók a vetítési körülmények. Úgy tervezzük, hogy magyar klasszikusokat, rajzfilmeket, ifjúsági filmeket láthatnak rendszeresen az érdeklődők. Erre azért is szükség volt, mert ugyan a Filmtettfeszt és a Kolozsvári Magyar Napok keretében nézhettek hasonló alkotásokat a gyerekek filmvásznon, viszont ez rendszeres vetítéssorozat lesz” – mondta el Zágoni Bálint.

Kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Filmarchívumnak, amely szintén felkarolta az ötletet, van egy oktatási projektje, amelynek keretében minél több helyre szeretnék eljuttatni a magyar klasszikusokat, és bár eddig egyelőre csak Kolozsvárról érkezett megkeresés, hogy gyerekeknek, fiataloknak szóló filmeket, rajzfilmeket vetítsenek, minden valószínűség szerint más városokból érkező együttműködésre is nyitottak.

A havi egy vetítést a Sapientia Tordai út 4. szám alatti épületében tartják, a sorozat szombaton reggel tízkor indul több generáció kedvencével: Dargay Attila Vuk című 1981-ben készített egész estés rajzfilmklasszikusával,

amely Fekete István regénye nyomán készült. A következő rajzfilm az idén negyvenedik születésnapját ünneplő alkotás, a Lúdas Matyi lesz, amelyet június 3-án, szombaton vetítenek ugyanott 10 órától. A 70 perces rajzfilmklasszikust, amely Fazekas Mihály azonos című költeménye alapján készült, szintén Dargay Attila rendezte. Zágoni Bálint elmondta, a nyári vakáció ideje alatt talán nehezebb lesz bevonzani a gyerekeket a moziba, de augusztusban, a Kolozsvári Magyar Napok keretében biztosan tartanak vetítést.