Mundruc: új előadás a Háromszék Táncegyüttesnél

Bíró Blanka 2017. május 04., 22:52

Táncszínházi előadás készül Könczei Árpád rendezésében a Háromszék Táncegyüttesnél. A Mundruc című produkciót május 5-én, pénteken 19 órától mutatják be Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncstúdióban.

Fotó: Henning János

A híres erdélyi zenészek után (a Száz évig, A banda előadások) a leghíresebb, legvirtuózabb kalotaszegi táncosnak, Mátyás István Mundrucnak és egyúttal Martin Györgynek állít emléket az új előadás.

„Közismert a Martin György és Mátyás István Mundruc közötti különleges kapcsolat. Nemcsak a kutató-gyűjtő és hagyományőrző-adatközlő viszony, hanem mély barátság kötötte össze őket. Martin munkásságának talán egyik legkiemelkedőbb eredménye a Mátyás István Mundruc, egy kalotaszegi táncos egyéniségvizsgálata című kötete, monográfiája” – fogalmaz Könczei Árpád rendező-koreográfus.

Az erdélyi férfitánc, a legényes legjelentősebb, legkiválóbb alkotó-előadója, a Nádas menti, vistai Mátyás István Mundruc (1911–1977) negyven éve hunyt el. Harmincéves korától haláláig összesen 45 táncfolyamatot sikerült filmen és kéziratos lejegyzésben rögzíteni.

Ez összesen 3280 ütem terjedelmű legényes táncrögtönzést, mintegy 2500 motívumváltozatot, 100 motívumtípust foglal magában

– olvasható az együttes közleményében. Mundruc alakját Melles Endre formálja meg, aki példaképként tekint Mátyás Istvánra. Az előadás forgatókönyvét, zenei szerkesztését, díszlettervét, ahogyan a rendezést és koreográfiát is Könczei Árpád jegyzi, jelmeztervező Fülöp Hajnalka, táncoktató Kádár Ignác, művészeti munkatársak Melles Endre és Tekeres Gizella. A produkció szombaton 19 órától is megtekinthető.