Vállalkozni tanítják a fiatalokat

Bíró Blanka 2017. május 04., 09:18

Online elérhető információcsomagot állít össze e sepsiszentgyörgyi Junior Business Club (JBC) a kezdő vállalkozóknak.

Mint Karácsony Zsolt, a JBC elnöke hangsúlyozta, egy kezdő vállalkozó tőke és tapasztalat nélkül nagy fába vágja a fejszéjét, fennáll a kudarc lehetősége, ezért nem árt, ha a fiatalok előbb alkalmazottként szereznek gyakorlatot az üzleti életben, belülről megismerik egy cég működését.

A JBC az online elérhető információcsomaggal próbál segíteni, ebben hasznos ismeretekkel, tanácsokkal látják el a kezdőket,

a cégalapítás lépéseit, a vállalkozás hatékony működtetését is leírják, pozitív példákat, nemzetközi piaci és pályázati lehetőségeket ismertetnek.

A JBC ugyanakkor felvállalja, hogy a vállalkozáshoz köthető formanyomtatványokat összegyűjti és átadja a gazdasági órákat tartó pedagógusoknak.

Karácsony Zsolt azt mondja, erre azért van szükség, mert a tapasztalatok szerint gyakori, hogy a vállalkozástant tanuló diákok nem láttak még egyetlen hivatalos dokumentumot sem. A klub vezetői szerint ugyanakkor vonzóbbá kell tenni a gazdasági szakoktatást, az iskolákban a vállalkozástan és közgazdaságtan órákon az elmélet mellett több terepgyakorlatot kell szervezni, ahol a fiatalok élőben láthatják a gazdasági folyamatokat.

A fiatalok többsége a romániai piaci lehetőségekkel sincs tisztában, ezért fontos, hogy különböző szakmai rendezvényeken, iskolákban a különböző területek szakemberei ismertessék az ágazatban rejlő gazdasági potenciált. Fontosnak tartják továbbá, hogy a szakiskolákban tanuló diákokat a szakmai gyakorlat során a cégek ne csak dolgoztassák, hanem valóban foglalkozzanak velük, tanítsák őket.