Visszakozott a Blue Air, felfüggesztette a Nagyvárad-Torino járatot

Pap Melinda 2017. május 03., 12:53

Alig egy hónappal annak elindítása után felfüggesztette Nagyvárad-Torino járatát a Blue Air légitársaság. Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök komolytalansággal vádolja a fapados céget.

Fotó: Ovidiu T. Veres

Törölte nyári menetrendjéből az alig egy hónapja elindított Nagyvárad-Torino járatát a Blue Air légitársaság – számolt be a vállalat közleményére hivatkozva a bihon hírportál. A közlemény szerint a fapados légitársaság menetrendjében május 18-ától már nem szerepel úticélként az olasz város.

A Blue Air annak ellenére döntött a járat felfüggesztése mellett, hogy azt csupán három hete, április 13-án indította el, miután korábban elnapolta az első gép március 26-ára tervezett felszállását.

A torinói járat felfüggesztése több szempontból is hátrányosan érinti a nagyváradiakat, ezek ugyanis ezután Rómába, Nápolyba és a szicíliai Cataniába sem repülhetnek szülővárosukból, mivel ezek csak torinói átszállással voltak elérhetők számukra.

A Nagyvárad-Torino-járat hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap közlekedett, a cég közlése szerint mintegy 60 százalékos foglaltsággal. A fapados légitársaság közölte, azok, akik már jegyet vettek a május 18-a utáni járatokra, visszakapják pénzüket, vagy a légitársaság egy másik járatára szóló jegyre cserélhetik azt.

A Blue Air elsősorban hazai járatokat működtet Nagyváradról: Bukarestbe, Jászvásárra (bukaresti átszállással) és Konstancára, külföldi járat a ciprusi Lacarnába indul a partiumi városból, bukaresti átszállással. A légitársaság egyébként egy hete jelentette be, hogy rekordot döntött nagyváradi utasainak száma, egyetlen nap alatt több mint ezren utaztak a váradi repülőtérről indított járataival.

Pásztor Sándor, a nagyváradi repülőteret felügyelő Bihar megyei önkormányzat elnöke a hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a Blue Air nem népszerűsítette eléggé a torinói járatot, ahogy a megyei tanács tette több külföldi úticél esetében. A megyei elnök komolytalansággal vádolta a céget, ugyanis, mint mondta, múlt héten tárgyalt annak képviselőivel arról, hogy május végén felmérik a járat népszerűségét, de a légitársaság a megbeszéltek ellenére szintén múlt héten a járat felfüggesztése mellett döntött.

Míg a Blue Air kedden csupán a Nagyvárad-Torino járat felfüggesztéséről tájékoztatta a sajtót, szerdán az Infooradea hírportálnak elismerték, hogy ősztől sem szándékoznak újraindítani azt, mivel indoklásuk szerint gazdaságilag nem kifizetődő. A fapados cég ugyanakkor arról is biztosította utazóközönségét, hogy a Nagyváradról indított belföldi járatokat nem veszélyezteti a megszűnés veszélye.