Történelmi mélyponton a munkanélküliség Romániában

2017. május 02., 14:53

Márciusban történelmi mélypontra, 486 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, ami 5,3 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet.

Romániában 1994 óta – az európai normáknak megfelelő statisztikakészítés kezdete óta – nem volt ilyen alacsony az állás nélküliek száma – írta kedden a News.ro román hírügynökség.

Februárhoz képest mintegy 2780-nal csökkent a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal volt alacsonyabb az előző hónapban jegyzett 5,4 százalékhoz mérten. Tavaly márciushoz képest 75 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, 2016 elejéhez képest több mint 96 ezerrel kevesebb állástalant jegyeztek.

Márciusban a férfiaknál magasabb, 5,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta a nőkhöz képest, akik körében 4,9 százalékot ért el az állástalanok aránya. Romániában tavaly októberben esett félmillió alá az állástalanok száma.

Tavaly egész évben gyors ütemben csökkent a munkanélküliség a megnövekedett munkaerő-kereslet hatására,

főleg Románia fejlett részein, ahol egyre több vállalkozás panaszkodik munkaerőhiányra. A tavalyi utolsó negyedévben a meghirdetett és betöltetlen állások száma a román gazdaságban 60 700 volt, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához mérten.