Kirabolták a vajdahunyadi vár pénztárát

Krónika 2017. május 02., 13:42

Ismeretlenek kirabolták a vajdahunyadi vár pénztárát és elvitték a május elsejei minivakáció alatti belépőjegyekből összegyűlt összeget, több mint 170.000 lejt.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a rendőrséget kedden reggel értesítette az őr, aki akkor vette észre, hogy a pénztárhelyiség ablaka be van törve, és valakik behatoltak a helyiségbe.

Bogdan Nițu, a Hunyad megyei rendőrség szóvivője elmondta, hogy a rendőrök bűnvádi eljárást indítottak rablás vádjával, és a Hunyad megyei törvényszék ügyészségével közösen vizsgálatot indítottak a tettes felkutatása és a pénzösszeg visszaszerzése érdekében. A helyszínen talált nyomokat is vizsgálják, ugyanis nem zárható ki, hogy a tettes a vár bejáratánál töltötte az éjszakát. A rendőrség ugyanakkor a Hunyadiak várának biztonsági felszerelését is vizsgálja, ugyanis, mint kiderült,

a pénztárhelyiségben nem volt széf, ahol a belépőkből összegyűlt pénzösszeget tartották volna.

A turisták körében nagy népszerűségnek örvendő műemlék épület őrzésével egy magáncég volt megbízva.

A vajdahunyadi középkori vár Erdély egyik legnépszerűbb látványossága, évente több százezer turista keresi fel. A birtokot, melyen épült, Luxemburgi Zsigmond 1409. október 18-án kelt oklevelében adományozta Vajk kenéznek, Hunyadi János apjának, később a család erről vette a nevét is. Ezután építették fel a mai vár elődjét, birtokközpontul. Az apjától örökölt erődítményt Hunyadi János építette ki rangjához méltó lovagvárrá. Kormányzósága alatt itt élt felesége, Szilágyi Erzsébet is.