TIFF: a királyságtól a pápalátogatásig

Kőrössy Andrea 2017. május 01., 23:28

„Királyi” filmmel kezdődik és spanyol thrillerrel zárul a kolozsvári 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek résztvevői különleges vetítésekre, izgalmas élményekre számíthatnak.

A Főtéren berendezett „moziban” a Belgium királya című filmmel indul hivatalosan a seregszemle június 2-án este

„Uralkodói” élményben lesz részük a Kolozsváron immár tizenhatodik alkalommal sorra kerülő Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nyitógáláján résztvevőknek: a Főtéren berendezett „moziban” a Peter Brosens és Jessica Woodworth által írt és rendezett Belgium királya című filmmel indul hivatalosan a seregszemle június 2-án este. A 30 lejbe kerülő jegyeket már meg lehet vásárolni a Biletmaster.ro és a TIFF 2017 elnevezésű mobiltelefonos alkalmazáson keresztül is.

A fesztivál szervezői rendszerint kiváló érzékkel választják ki a TIFF nyitófilmjét, amely évről évre egyszerre izgalmas és szórakoztató, a nézők így minden bizonnyal ezúttal sem fognak csalódni vagy unatkozni.

A történet szerint Belgium királya egy hivatalos külföldi látogatáson tudja meg, hogy távollétében az országa kettészakadt. Sürgősen haza akar térni, egy napvihar miatt azonban a távközlési eszközök használhatatlanná válnak, és repülőre sem tud ülni. Egy angol rendezővel és egy bolgár női népi zenekarral kel útra: őrült kaland vár rá a Balkánon keresztül.

A TIFF-et megnyitó ünnepségen a filmben szereplő – hazájában rendkívüli népszerűségnek örvendő – bolgár zenekar fog koncertezni, és jelen lesz többek között Jessica Woodworth amerikai író-rendező, valamint Peter van den Begin, a királyt alakító főszereplő.

Hasonlóan izgalmasnak ígérkezik a kolozsvári seregszemle zárófilmje: június 11-én este szintén a Főtérre tervezett eseményen Rodrigo Sorogoyen Isten bocsásson meg nekünk című alkotását mutatják be.

A Sorogoyen – aki 2014-ben Stockholm című filmjével elnyerte a TIFF fődíját – által rendezett thriller Madridban játszódik, ahol éppen a pápa érkezését megelőző lázas készülődés zajlik, miközben két rendőr ráébred arra, hogy semmivel sem feljebbvalók, mint a sorozatgyilkos, akit üldöznek.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál tizenhatodik kiadása számos egyéb különleges eseményt ígér. Június 5-én a Főtéren mutatják be például Radu Mihăileanu első angol nyelvű nagyjátékfilmjét: A szerelem története című alkotást a rendező és Derek Jacobi főszereplő is elkíséri a kincses városba.

A mozi szerelmeseinek kihagyhatatlan program lesz a David Lynch által – az azonos című tévéfilmsorozata alapján – rendezett Twin Peaks: Tűz, jöjj velem! című nagyjátékfilm,

amelynek digitálisan felújított változatát 25 évvel a premier után vetítik Kolozsvár Főterén.
A hagyományoknak megfelelően a TIFF első hétvégéjén a bonchidai Bánffy-kastély udvararára is „ellátogat” a fesztivál: napközben főként a gyermekeket, illetve a családokat megszólító programokat szerveznek, este pedig szabadtéri vetítéseket tartanak. ű

Június 3-án a világ legveszélyesebbjének ítélt, a Noel Marshall rendezte Üvöltés című, 1981-ben bemutatott filmet vetítik le. Úgy hírlik, hogy a tizenegy évig forgatott alkotás készítése során a filmben felbukkanó 150 állat közül egy sem sérült meg, ugyanez viszont nem mondható el a több mint 70 szereplőről és a direktorról. Június 4-én Fritz Lang 1927-es klasszikusát, a Metropolist vetítik, az élő zenei aláfestést pedig a kolozsvári állami filharmónia biztosítja, mindehhez lenyűgöző hátteret ad majd a Bánffy-kastély. Jegyeket ugyancsak online és a telefonos applikáción keresztül lehet váltani.