Kirándulni mentek Bécsbe a iași-i sakkversenyről a szíriaiak

Krónika 2017. május 01., 15:06

Bécsben van az a szíriai család, amelynek tagjai nem jelentek meg a Jászvásáron (Iaşi) szervezett iskolai sakkbajnokság hatodik fordulóján – közölte Sorin Iacoban, a Román Sakkszövetség elnöke.

Fotó: Veres Nándor

Sorin Iacoban szerint a család kirándulni ment Bécsbe, és az ügy körül „túl nagy a felhajtás". „A családnak vízuma van a Schengen-övezetbe. Két felnőttről és három gyerekről van szól, három, meglehetősen jó játékosról, akik öt fordulót végigjátszottak, és a hatodik fordulónál nem jelentek meg. Felhívtuk a szállodát, beszéltünk az illetékes hatóságokkal is az ügyben.

Ismétlem, április 30-áig érvényes vízumuk van a Schengen-övezetbe" – mondta a sakkszövetség elnöke.

Iacoban szerint a Nemzetközi Sakkszövetség hatáskörébe tartozik megállapítani, milyen szankciót rónak ki a három szíriai állampolgárságú kiskorú sakkozóra amiatt, hogy nem jelentek meg a bajnokság hatodik fordulóján. Megtörténhet, hogy mulasztásuk az európai és nemzetközi versenyekből való kizárásukat vonja maga után – tette hozzá az elnök.

Az öttagú szíriai család – két felnőtt és három, 7 és 14 év közötti gyermek – egy nemzetközi iskolai sakkversenyre érkezett Jászvásárra (Iaşi) Dubajból, de nem jelentek meg a versenyen, és a szállodát is elhagyták.

Anca Vâjiac, a Iaşi megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta: a sakkbajnokság szervezői értesítették az általa képviselt intézményt arról, hogy bizonyos versenyzők nem jelentek meg a találkozón. Mint utóbb kiderült, a szállodát is elhagyták csütörtök reggel.

A rendőrségi szóvivő hozzátette, az öttagú szíriai családnak április 30-án, a sakkbajnokság végeztével jár le a vízuma. A jászvásári nemzetközi iskolai sakkverseny április 21-e és 30-a között zajlik. A bajnokságon több mint 1.000 személy vesz részt, 500-an közülük a világ 46 különböző országából.