Régi magyar filmek Szentgyörgyön

Bíró Blanka 2017. május 01., 14:04

A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi by Cityplexben májusban kezdődik a Magyar Film Története sorozat, melynek keretében két hónapon át minden szerdán magyar filmeket vetítenek.

Poór Lili

A tíz alkalomból álló sorozatot a Mire megvénülünk és Az utolsó éjszaka című filmekkel indítják május harmadikán. Az esemény különlegességének számít, hogy

a filmeket élő zongorakísérettel vetítik, első vendégük Szép András kolozsvári zongorista.

A Mire megvénülünk Uher Ödön némafilmje, 1916-ban készült, Jókai Mór nagy sikerű azonos című regényének első filmes adaptációja: egy balsorstól üldözött úri család története a reformkor és a szabadságharc idején. A film az egyik első magyar filmműhelyben, az Uher filmgyárban készült, melyet az ismert budapesti fényképész, Uher Ödön alapított 1912-ben, miután dániai és németországi utazása során megismerkedett a filmkészítés fortélyaival. Ez az egyik első magyar filmalkotás, melyben időnként már a kamera is megmozdul.

A szereplők között a korszak erdélyi magyar színészei is szerepet kaptak: Beregi Oszkár, aki 1895-ben Kolozsvárra szerződött, de játszott Temesváron és Aradon is; Fenyő Emil, Nagyváradon volt színész, Poór Lili, a kolozsvári színház örökös tagja, Janovics Jenő felesége, aki a második világháború után a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet tanára is volt. Ezt a játékfilmet május 3-án 18 órától lehet megtekinteni.

Janovics Jenő Az utolsó éjszaka című játékfilmje 1917-ben készült, a némafilm Gitta története, aki sikerrel lép fel egy kabaréban, de mégis boldogtalan, mert távol van a családjától. Élettársa ékszereit, később Gittát is eladja.

Az utolsó éjszaka című film a némafilmkorszak kiemelkedő melodrámája, 1917-ben Kolozsváron, a Janovics Jenő által alapított Transylvania filmgyárban készült.

A filmet szintén május 3-án 18 órától vetítik a mozi másik termében.

A rendezvény főtámogatója a Balassi Intézet. A mozi működtetői ugyanakkor azt is bejelentették, hogy május elejétől szeptember közepéig nyári program szerint működnek, minden hétfőn zárva tartanak. 120 éve vetítették az első filmet Budapesten, illetve megnyílt az első mozi és nem utolsósorban, hogy a millenniumi ünnepségek alkalmával készült el az első mozgókép Magyarországon.