Interaktivitás a születés hetén Kolozsváron

Bede Laura 2017. május 01., 13:56

A születés hete alkalmából tájékoztató, szakmai és kulturális rendezvénysorozatot szervez Kolozsváron az Életfa Családsegítő Egyesület.

Szőcs Kinga Zsófia Fotó: Facebook

Az esemény célja, hogy a várandósok és családjuk minél szélesebb körű tájékoztatást kapjon arról, hogy milyen választási lehetőségeik vannak a szülés módjának, helyének, valamint a „kísérő” kiválasztásának tekintetében.

A családos majális keretében május elsején 11 órakor nyitják meg a rendezvényt, ahol

a hagyomány szerint kiegészítik a „születésfalat” a tavalyi alkalom óta született babák plakettjeivel.

Május 2-án 10 órától Kováts Gizella dietetikus receptbemutatóra és közös főzéssel várja a résztvevőket, majd 12 órától Szőcs Kinga Zsófia pszichológus, dúla a várandósmasszázs rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket, a nap utolsó programpontjában, 17 órától Patrubány Csilla Mamagoló babahordozási tanácsadó témában kötetlen, interaktív bemutatót tart.

Május 3-án 10 órától Bokor Zsuzsa ad tanácsokat a kismamáknak a szoptatás technikáiról, 11 órától Deák Zsófi szülésfelkészítő egy workshop keretében bemutatja az alapvető pozíciókat, amelyeket egy labda segítségével várandósság és vajúdás idején lehet alkalmazni. A délutáni órákban dr. Bartók Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos és dr. Vitus Annamária gyermekorvos tart előadást Orvos–kismama–kisbaba kapcsolatának kulcskérdései címmel, majd dr. Zsigmond István szülész-nőgyógyász főorvos a 35 év fölötti gyermekvállalásról, illetve szülésről beszél.

Május 4-én 10 órától Boros Adél Kanga–tréning-oktató különleges edzést tart a jövendőbeli anyáknak és gyermekes anyáknak, majd 13 órától Szőcs Kinga Zsófia beszél a várandósságról, felkészülésről, szülésről. 16 órától az elmúlt években Kolozsváron és környékén otthon szülő anyák mesélik el tapasztalataikat, majd 17:30-tól Deme Ilona pszichológus tart előadást arról, hogy milyen változások lehetnek párkapcsolatokban a gyermek születése utáni időszakban.

Május 5-én 10 órától Virág Irén testnevelő szakos, a LoveYourBelly módszer oktatója bemutatja a hasizomfejlesztő és regeneráló módszert, majd 11:30-tól Szabó Kinga foglalkozásvezető mozgásfejlesztő mondókás babatornát tart a Báthory-líceum dísztermében. 16 órától a Keszler Viki, a Másállapotot a szülészetben! mozgalom aktivistája tart előadást, majd 17:30-tól Irina Popescu bába, a romániai Független Bábák Egyesületének alelnöke beszél a bábai várandósgondozásról (román nyelvű előadás).

Május 6-án családoknak ajánlott Jókai Mór-emlék- és teljesítménytúrát szerveznek Várfalva–Torockó útvonalon. A rendezvénysorozat zárónapján 10 órától anyák napi istentisztelet lesz az evangélikus templomban. Az események helyszíne az Életfa Családsegítő Egyesület székháza.