Felújítják a Háromszék Táncegyüttes székházát

2017. április 28., 01:51

Nagyszabású korszerűsítést ígér Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök, miután az általa vezetett intézmény átvette a sepsiszentgyörgyi önkormányzattól a Háromszék Táncegyüttes székházát.

Fotó: Henning János

Mivel az ingatlan a város tulajdonában volt, a táncegyüttes viszont a megyei tanács alárendeltségébe tartozik, egyik önkormányzat sem különíthetett el közpénzt a beruházásra. Tamás Sándor arra kérte a Háromszék Táncegyüttes vezetőit és tagjait, hogy állítsanak össze egy mindenre kiterjedő igénylistát, a kéréseket pedig igyekeznek a következő két évben teljesíteni.

Az érintettek már jelezték, hogy az épületben túl szűkösek a feljárók, ugyanakkor teherszállító felvonó beszerelését is tervezik, hogy a jelmezeket és a díszleteket könnyebben lehessen szállítani. Korszerűsíteni kell a szellőzőrendszert is, mert jelenleg „egy másfél órás előadás nemcsak a táncosokat, hanem a nézőket is megizzasztja”. Tamás Sándor hangsúlyozta:

a megyei önkormányzatnak van pénze a munkálatok elkezdésére, de a közbeszerzési eljárások bonyolultsága miatt nem garantált, hogy már a nyári szünetben elkezdik a felújítást.

A táncegyüttes vezetői egy prioritáslistát is össze fognak állítani, amelyből kiderül, mely munkálatok elvégzése sürgős. A Háromszék Táncegyüttes négy évvel ezelőtt költözött be a Tamási Áron Színház udvarán kormánytámogatásból megépített új stúdióba, miután kénytelen volt kiköltözni a kultúrpalota épületéből, ahol a működtető zárolt számlái miatt már villany és fűtés sem volt. Az új stúdió épületében már az átadás után több hiányosságra fény derült, most ezeket szeretnék kijavítani.