Újfent a ciántechnológia betiltására szólít az Európai Parlament

2017. április 28., 01:05

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülése támogatta a bányászati hulladék irányelv tagállami végrehajtásáról szóló jelentést, amelyben az EP képviselői a cianidos bányászat uniós betiltására szólították fel az Európai Bizottságot.

A tájékoztatás szerint az EP-képviselők 566 igen, 8 nem és 20 tartózkodó szavazattal támogatták Hölvényi György, a Fidesz-KDNP EP-képviselője, a bányászati hulladék irányelv tagállami végrehajtásáról szóló irányelv jelentéstevője ajánlásait a bányászati hulladékok európai szabályozásának javítására.

Hölvényi György, az MTI-hez eljutatott közleményében úgy vélekedett:

a cianidos bányászatnak nincs helye Európában.

Arra emlékeztetett, hogy az Európai Parlament – Áder János köztársasági elnök, akkor EP-képviselő kezdeményezésére – már 2010. május 5-i határozatában a cianidos bányászati technológiák uniós betiltására szólította fel az Európai Bizottságot. A politikus hozzátette, az elfogadott végrehajtási jelentés azt igazolja, hogy

az európai szabályozás nem képes megfelelő védelmet nyújtani a cianidos bányászat veszélyeivel szemben.

Az európai bányászat egyre gyengébb minőségű és mélyebben fekvő erőforrások felé fordul, egyre több hulladékot, veszélyes méregtavat hagyva maga mögött. A jelentés az aggasztó trend megállítása érdekében az élvonalbeli fejlesztések gyakorlati alkalmazását sürgeti – közölte a képviselő.