Tőkés a szigorított határellenőrzés megszüntetését kérte

Krónika 2017. április 27., 14:35

A szigorított határellenőrzésre vonatkozó, a határok különböző oldalain lakó és dolgozó polgárok életét megkeserítő európai uniós rendelet visszavonását kezdeményezte Tőkés László képviselő az Európai Parlamentben.

Szerda esti brüsszeli felszólalásában a Fidesz színeiben megválasztott erdélyi EP-képviselő elmondta, a magyar–román határon április elején bevezetett, fokozott mértékű határellenőrzések ügyében többen is megkeresték az elmúlt időszakban, közbenjárását kérve a kialakult tarthatatlan helyzet orvoslása érdekében. Hasonló panaszok érkeztek a többi „külső" schengeni magyar határ viszonylatában, Délvidékről és Kárpátaljáról; ezeken a határokon, illetve határátkelőhelyeken a várakozási idő napok alatt két-három órásra emelkedett. Tőkés László felhívta az uniós törvényhozás figyelmét, hogy

ez a körülmény gyakorlatilag ellehetetleníti azok életét, akik a határok különböző oldalain laknak és dolgoznak, vagy éppen tanulnak, de az emberi és rokoni kapcsolattartást, valamint a mindennapi élettevékenységet is gátolja.

„A határ menti életre berendezkedett több ezernyi embernek havonta 60–80 esetben kell elszenvednie a szigorított határellenőrzés megalázó tortúráját. És akkor még nem esett szó azokról a romániai, erdélyi milliókról, akik külföldön dolgoznak, és akikre évi többszöri hazatérésük – például ünnepek – alkalmával ugyanez a méltatlan bánásmód vár" – jelentette ki felszólalásában Tőkés.

Az EP-képviselő szerint az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya, a mozgás szabadsága szenved csorbát ezáltal azok esetében, akiket teljesen méltatlan módon az európai hatóságok a migránsválság miatt „büntetnek".

Nem csoda, hogyha ezek után a schengeni övezeten kívüli EU-országok polgárai másodrendű uniós polgároknak érzik magukat. Az európai állampolgárok vegzálása ugyanakkor az euroszkeptikusok táborát növeli – ami végképp senkinek sem jó"

– mutatott rá Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kifogásolta, hogy a migránsválsággal és az erősödő terrorizmussal szembeni tehetetlenségében Brüsszel ilyen formális és öncélú intézkedésekkel próbálja kezelni a helyzetet, és növelni a biztonságot.

Tőkés László felkérte az Európai Parlamentet és az Európai Tanácsot, hogy vonja vissza szigorító határellenőrzési rendeletét, vagy pedig más úton, nevezetesen az ellenőrzés technikai feltételeinek javításával vagy a határátkelési kapacitás növelésével gondoskodjon a szerinte a kommunista időkre emlékeztető, lehetetlen viszonyok megjavításáról.