Meghosszabbították Sebastian Ghiță kiadatási eljárását

Balogh Levente 2017. április 26., 16:40

A román igazságügyi minisztérium kérésére 40 napra hosszabbította meg az illetékes szerb bíróság a többrendbeli korrupcióval vádolt, de a felelősségre vonás elől külföldre szökött üzletember, Sebastian Ghiță kiadatási eljárásának határidejét.

A vonatkozó szerb jogszabály szerint Bukarestnek eredetileg csupán 18 nap állt volna a rendelkezésére ahhoz, hogy elküldje Belgrádnak a volt szociáldemokrata párti képviselő kiadatására vonatkozó kérelmet. Amint a dokumentumok megérkeznek Szerbiába, lefordítják őket szerb nyelvre, majd a bíróság megvizsgálja, hogy teljesültek-e a kiadatás feltételei.

Az üzletembert még április 14-én helyezték 60 napra előzetes letartóztatásba, ennek időtartama azonban akár egy évre is meghosszabbítható. Mint ismeretes, Sebastian Ghiță nagypénteken került rendőrkézre Belgrádban. Az üzletember testvérével beszélgetett éppen, amikor igazoltatták őket. Ghiță hamis szlovén okmányokkal próbálta igazolni magát, de lebukott.

A bukaresti legfelsőbb bíróság eddig két letartóztatási parancsot bocsátott ki az országból tavaly decemberben távozott üzletember-politikus nevére, aki ellen összesen hat bűnvádi eljárást folytat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) különböző korrupciós és gazdasági bűncselekmények miatt. Az ügyészség szerint Ghiță megpróbálta kivonni magát a büntetőjogi felelősségre vonás alól, és megszegte az ellene foganatosított hatósági felügyelet szabályait. A bukaresti parlamentbe 2012-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben bejutott, majd a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia (PRU) alakulatba átigazolt politikus tavaly vesztette el képviselői mandátumát és az ezzel járó mentelmi jogát, amikor a PRU nem jutott be a törvényhozásba.

A Victor Ponta volt kormányfővel jó barátságot ápoló Sebastian Ghiță tavaly decemberig tagja volt a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottságnak, és a román média szerint a Román Hírszerző Szolgálathoz (SRI) fűződő kapcsolatai is szerepet játszhattak abban, hogy informatikai cégei állítólag futószalagon nyertek nemzetbiztonsági jellegű, eurómilliós állami megbízásokat. Florian Coldea altábornagyot, a SRI volt igazgatóhelyettesét januárban éppen amiatt helyezték tartalékos állományba, hogy Ghiță kompromittáló információkat tett közzé róla. Kiderült, hogy a politikus fizette Coldea külföldi nyaralását, másrészt Ghiță azzal vádolta a SRI igazgatóhelyettesét, hogy Laura Kövesivel, a DNA vezető ügyészével együtt egy külföldi szövetséges titkosszolgálat ügynökeiként, politikai megrendelésre, befolyásukkal visszaélve döntenek arról, ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában.