Tragédiákhoz vezethet a vakmerőség az alpinizmusban

Bede Laura 2017. április 24., 19:24

Hegyimentők szerint az a turistacsoport indította el a lavinát szombaton a Retyezátban, amelynek két kiskorú tagja életét vesztette a hógörgetegben. Sokan elítélik a gyerekeiket fokozott veszélynek kitevő szülőket.

„Ha a hegyimentők azt mondják, hogy ötös fokozatú lavinaveszély van, akkor azt be kell tartani, és nem kell a hegyekbe menni. Olyankor forralt bort kell inni a menedékházban. Az ötös lavinaveszély olyan, hogy magától elindul a hógörgeteg, és ilyenkor nincs mit keresni a hegyen\" – nyilatkozta hétfőn a Krónikának Tulit Zsombor hegymászó.

Románia egyik legtapasztaltabb alpinistáját a Retyezát-hegységben a hétvégén történt tragédia kapcsán kérdeztük, amelyben életét vesztette a hazai és európai alpinizmus két fiatal kiválósága, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik, a Brassó megyei Montan Altitudine hegymászó klub és a román alpinista szövetség igazolt sportolója. A szerencsétlenség nyomán vita alakult ki különböző fórumokon, hogy mennyire biztonságos a hegymászás gyerekek körében, indokolt-e kiskorúakat engedni hegyet mászni, fokozott veszélynek kitenni az alpinizmus során, illetve ki felel a gyerekek haláláért. Tulit Zsombor emlékeztetett, hogy a múlt héten az ötös lavinaveszélyre való figyelmeztetéssel volt tele a média, szinte mindenki tudott róla.

„Nem szeretnék kígyót-békát mondani arra, akinek a gyermeke meghalt. Egyszerűen azt mondom, hogy be kell tartani a hegyimentők ajánlását, és lavinaveszélykor nem kell a hegyekbe menni\" – szögezte le lapunknak a Székelyek a magasban expedíciósorozat vezetője. A világ számos hegycsúcsát meghódító sepsiszentgyörgyi hegymászó szerint a tragikus eset nem kell elriassza a hegymászókat. „Az élet megy tovább, ki kell választani az olyan oldalakat, ahol kisebb a lavinaveszély, és nem akkor kell elindulni, amikor nagy a kockázat. Ennek az esetnek nem elrettentő hatása kell legyen, ez a realitás. Vakmerő hegymászók vannak, öreg hegymászók vannak, de vakmerő öreg hegymászók nincsenek\" – fogalmazott Tulit Zsombor. Megszólalt az ügyben az éppen a Himalájában tartózkodó Török Zsolt aradi hegymászó is, aki Facebook-oldalán emberi tévedésnek nevezte a történteket.

Közben a Hunyad megyei hegyimentők hétfőn megállapították, hogy az a turistacsoport indította el a lavinát szombaton a Retyezátban, amelynek két tagja áldozatául is esett a hógörgetegnek. Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei Salvamont vezetője úgy nyilatkozott: a 2509 méter magas Peleaga csúcs felé vezető ösvényen a héttagú kirándulócsoport súlya alatt megtört egy hatalmas hótömb, amelynek felső rétege levált az alsótól, és elindult a turistákkal a völgy felé. A súlyos hózuhatag több tíz méteren sodorta magával a hét túrázót, a lavina végét körülbelül száz méterre mérték a kiindulási pontjától. A lavinában megsérült másik három hegymászó között van Dor Geta Popescu apja is, aki saját felelősségre hétfőn elhagyta a vajdahunyadi kórházat. (Az elsodort csoportnak tagja volt Gulácsi Erik apja is).

A boncolási eredmények alapján a két kiskorú alpinista halálát az okozhatta, hogy nem viseltek védősisakot és a lavina sodrásakor beütötték a fejüket a sziklákba. A Hunyad megyei rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával bűnvádi eljárást indított a baleset ügyében. Cătălin Berenghi, a hegyi idegenvezető-iskola vezetője a Mediafax hírügynökségnek elmondta: kétszer is kérte a héttagú csoportot, hogy a hegygerincen haladó útvonalat kövessék, mert a gerinc alatt haladó nyári útvonalon fokozott a lavinaveszély. A brassói hegymászók ennek ellenére ezt az utóbbi utat választották.

A lavina bekövetkezte után az idegenvezető-iskola vezetői riasztották a hatóságokat, és a baleset túlélőit is ők részesítették elsősegélyben. Berenghi megjegyezte: rendkívül nehéz volt a halott gyermekek szüleit meggyőzni, hogy hagyják ott a holttesteket, de ők maguk is megsebesültek, és csak így kerülhettek biztonságba. A holttesteket csak vasárnap hozták le a hegyimentők és a hegyi csendőrök.