Ízletes sütemények, pástétomok maradék sonkával

Krónika 2017. április 23., 10:27

Sós töltött kalács, medvehagymás sonkás muffin, töltött kenyér, kakukkfüves húspástétom, sonkás pástétom.


Sós töltött kalács

Hozzávalók: A tésztához: 300 g finomliszt, 1 teáskanál só, 3 ek. olívaolaj, 20 g friss élesztő, 250 ml langyos víz, 1 teáskanál cukor. A töltelékhez: 400 g füstölt-főtt sonka, 4 db főtt tojás, egy fél hagyma, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 150 ml tejföl. A tetejére: 1 db tojás, 2 ek. szezámmag.

Elkészítés: A tésztához: Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzákeverünk egy teáskanál cukrot, és 15 percig hagyjuk felfutni. Közben a lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az olívaolajat és a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk a tésztát. Ha összeállt, letakarva egy órát kelesztjük. A töltelékhez a sonkát, a főtt tojást és a vöröshagymát apróra vágjuk, összekeverjük a sóval-borssal és a tejföllel. A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, a közepére halmozzuk a tölteléket, majd a két szélét ferdén bevagdossuk, majd ráhajtogatjuk. Megkenjük a tetejét tojással, majd megszórjuk szezámmal. 180 fokon 40 percig sütjük.

Medvehagymás sonkás muffin

Hozzávalók: 80 g sonka, 125 g finomliszt, 3 tk. sütőpor, 1 db tojás, 175 g tejföl, 30 ml napraforgóolaj, 1 csokor medvehagyma, só ízlés szerint, bors ízlés szerint.

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük. Előkészítjük a muffinformát: vajazzuk, lisztezzük, vagy ha inkább papírformákat használunk, akkor ezeket elhelyezzük a sütőformában. A sonkát kis – kb. 2-3 mm-es – kockákra vágjuk, a medvehagymát felaprítjuk. A feldarbolt sonkát és az aprított leveleket elkevejük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Közben egy tálba kimérjük a lisztet, és belekeverjük a sütőport. Egy másik tálba kerülnek a „nedves\" hozzávalók: a tojás, az olaj, valamint a sonkás-medvehagymás, tejfölös keverék. Ha a sütő felmelegedett, akkor néhány mozdulattal összekeverjük a két (lisztes, illetve tejfölös) egyveleget. A sürőforma mélyedéseit kb. 2/3 részig megtöltjük. A muffinokat kb. 20-25 percig sütjük, majd sütés után pár percig pihentetjük, mielőtt kivennénk a formából.

Töltött kenyér

Hozzávalók: 20 dkg sonka, 15 dkg tömlős krémsajt, 6 db újhagyma, 5 db főtt tojás (lereszelve), 20 dkg vaj, 2 dl tejföl, 8 közepes db csemegeuborka, 1 közepes db piros kaliforniai paprika, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 70 dkg bagett (7-8 kisebb darab).

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, majd ha kihűltek, lereszeljük őket. Az összes száraz alapanyagot apró kockára vágjuk, a vajat felolvasztjuk. Az olvasztott vajat, a lereszelt tojásokat, a tömlős sajtot, a felolvasztott vajat és a tejfölt egy tálban összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A bagettek végét levágjuk, jól megtömjük őket (fontos, hogy jól megtömjük őket, különben nem lehet szépen szeletelni). A megtöltött bagetteket egyesével alufóliába csavarjuk, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Éles késsel vagy elektromos késsel 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Zöldségekkel tálaljuk.

Kakukkfüves húspástétom

Hozzávalók: 8 db főtt tojás, 50 dkg pulykamell (filé), 20 dkg sonka, 1 csokor petrezselyem, 2 db tojásfehérje, 2 dl habtejszín, 1 kk. kakukkfű (szárított), 1 ek. margarin, 20 dkg szeletelt gépsonka.

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, a két végét a sárgájukig levágjuk. A petrezselymet finomra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pulykahúst és a sonkát ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjéket, a levágott tojások végeit, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összeturmixoljuk. Margarinnal kikenünk egy hosszúkás formát vagy őzgerincsütőt, melyet kibélelünk a sonkaszeletekkel úgy, hogy a szélek túllógjanak a forma peremén.

A massza felét a formába simítjuk, majd hosszanti irányba egymás mellé rakjuk a tojásokat. Tetejére simítjuk a massza másik felét, ráhajtjuk a sonkaszeleteket. Vékonyan megkenünk egy alufólialapot margarinnal és befedjük vele a formát. Egy tepsibe meleg vizet öntünk, belerakjuk a masszával lefedett edényt (a víz az edény feléig érjen). 50-55 percig gőzöljük. Másnap, hidegen szeleteljük.

Sonkás pástétom

Hozzávalók: 15 dkg sonka (maradék zsíros és száraz rész is lehet), 3 db főtt tojás, 5 dkg vaj, 3 ek. mustár, 1 db vöröshagyma, 1 csipet rozmaring, 1 csipet bazsalikom, 1 késhegynyi csípős paprikakrém, só ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma, bors ízlés szerint.

Elkészítés: A sonkát, vajat stb. hozzávalókat robotgépbe vagy kézi turmixolóba tesszük. Kissé darabosra hagyva, krémesre keverjük. Tésztaszűrőben formázzuk, és kiborítjuk tányérra. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.