„Van, hogy száz tojást is összegyűjtök”

Kömény Kamilla 2017. április 15., 06:46

Szívesen részt vesznek a húsvéti készülődésben, takarításban, főzésben a csíkbánkfalvi iskola harmadikosai. A gyerekek azt is elmesélték, miért szeretik az ünnepet, hogyan festik a tojást, járnak-e locsolni, illetve fogadnak-e locsolókat.

Fotó: Barabás Ákos

Lelkesen meséltek a csíkbánkfalvi Márton Ferenc Általános Iskola elemistái arról, miként készülnek a húsvéti ünnepekre. Szőgyör Mária tanító harmadik osztályosait arról kérdeztük, mit szeretnek leginkább az ünnepben, szoktak-e locsolni, hogyan festik a tojásokat. „ Bárányt vágunk, töltelékes káposztát készítünk, takarítunk, tojást festünk. Ezekben mind szoktam segíteni, majd templomba megyünk. Hétfőn várjuk a locsolókat, mindig almás sütivel készülünk, ilyenkor jönnek az osztálytársak , szomszédok, rokonok, ismerősök, unokatestvérek. Az egész nap erről szól. A kedvencem az egészben, hogy együtt lehet a család\" – mesélte Bálint Krisztina.

Aki a versmondásért szereti a húsvétot

Rostás Angéla azt mondta, azért szereti a húsvétot, mert lehet enni jó sokat, és együtt van a család. „Nálunk sokan vagyunk, van aki Kolozsváron, Csíkszeredában él, de ilyenkor hazajönnek, és együtt vagyunk. Együtt készülünk, festünk tojásokat is. Miután megfestettük mintákat is teszünk a tojásokra, mert nem mindig úgy sikerül a festés, ahogy szerettük volna\" – mesélte a kislány.

Nagy Attila azt mesélte, sokat főznek, takarítanak ilyenkor, tojást is festenek az édesanyjával: ecsettel, vagy matric\'kat ragasztanak a színes tojásokra. „Húsvét másnapján a szomszédokat, osztálytársakat locsolom meg, általában egyedül megyek, de néha kerül osztálytárs is, akivel együtt locsolkodunk. Ilyenkor úgy tíz színes tojással térek haza. A versmondásért és a tojáskapásért szeretem a legjobban a húsvétot, rövid locsolóverseket mondok, mint például a Zöld erdőben jártam kezdetű\" – ecsetelte a kisfiú. Antal Blankának kedvenc húsvéti foglalkozása a tojásfestés, de ilyenkor szoktak takarítani, misére is mennek, anyukájával és testvéreivel festik a színes tojásokat, nyitott ajtóval várják a locsolókat: osztálytársak, barátok, szomszédok is jönnek, egész nap fogadják őket.

„Nem találtak otthon a locsolók\"

„Az ünnepre a lelkünket is megtisztítjuk, s a házat is. A takarításban én is segítek, még rendet is rakok a szobámban. A pap bácsi megszenteli az ételt, festünk piros tojásokat, és ha kapunk ajándékot, annak örülünk, hogy milyen kedves volt a nyuszika. A kedvenc részem, amikor a templomba megyünk, mert nagyon szeretek misére járni\" – mesélte Nistor Raimund. Kitért arra is, van egy barátja, annak a testvérét, Anettkát mindig meg szokta locsolni, s az ismerősöket is, ilyenkor legalább száz tojást gyűjt össze. „A nyuszitól egyszer kaptam könyvet locsolóversekkel, abból egyet már megnéztem, az a kedvencem, már rég megtanultam. A következő húsvétkor majd más verset mondok\" – mondta a kisfiú.

Majlát Ibolya büszkén újságolta, hogy mindig részt vesz az előkészületekben. „Takarítunk, főzünk, tojást festünk, ezekben mind segítek, Szilviával, és a testvéremmel szoktunk tojást festeni, ez a kedvencem. A tojásokat kimintázzuk, viasszal, majd pirosra, kékre, sárgára festjük. Szilvia tanította meg, hogyan kell. Locsolókat is fogadok: a fiúk kopogtatnak, bejönnek, elmondják a verset, adunk pénzt, csokitojást vagy rendes tojást. Egyszer volt olyan, hogy elmentünk misére anyukámmal, és jöttek a locsolók sokan, s apukámék nem tudták, hogy mit csináljanak azzal a sok locsolóval, mert nem voltunk otthon, aztán emiatt elküldték őket\" – emlékezett vissza a kislány.

Megszenteltetik a húst

György Bálint is azt mesélte, hogy szereti a húsvétot, mert boldogan készülnek rá, ilyenkor együtt van a család. „Bárányt vágunk, töltött bárányt készítünk, elvisszük megszenteltetni a húst, eszünk, s várjuk a húsvéti nyuszit. A kedvenc részem, amikor a báránnyal foglalkozunk, levágjuk, megtöltjük, ott mindig szoktam segédkezni. Locsolni az osztálytársaimhoz, barátaimhoz megyek, tavaly tojásból összegyűlt egy zacskóval\" – fejtette ki Bálint. Madár Orsolya Anita szerint a legjobb a húsvétban, amikor festik a tojásokat. „Leginkább pirosakat szoktunk festeni. A testvérem osztálytársai és az unokatestvéreim szoktak locsolni jönni. Az osztályból még nem jártak, mert nem nagyon tudják, hogy hol lakom, nemrég költöztünk fel Csíkszentgyörgyre. 10-15 fiú szokott megöntözni\" – mesélte Madár Orsolya Anita.

Tamás Ákos azt mondta, azt szereti a legjobban a húsvéti ünnepben, amikor locsolni mennek a szomszédba, osztálytársakhoz délelőtt. „Ez a kedvenc részem. Barátokkal, hárman-négyen megyünk a lányokhoz kölnivel, elég sok tojást összegyűjtünk ilyenkor\" – tette hozzá Ákos. András Mátyás azt mesélte, amiben tud, segít a készülődésben, például mosogat. „Osztálytársaimat, keresztmamáimat locsolom meg, talán 4-6 tojást gyűjtök össze, de nem szoktam számolni. Sok locsolóverset nem ismerek, azokat mondom, amelyeket már megtanultam\" – fűzte hozzá. Máté Veronika a piros tojásokat anyukájával festi, de segít a takarításban és a főzésben is neki. „A szomszédok és a barátaim jönnek locsolni hétfőn. Süteménnyel és piros tojással várjuk őket\" – mondta a kislány.

A kapu mellett félrebújnak a fiúk

Gaidos Valentináék is elviszik húsvétkor az ételt megszentelni. „Ezekbe én is besegítek. Mamával festjük a tojásokat pirosra, azzal várjuk a locsolókat. 10-15 fiú locsol meg, de nem nagyon szeretem ezt a szokást, szégyenlős vagyok. Az ünnepben az a legjobb, hogy együtt van a család. A bátyám például Magyarországon dolgozik, de ilyenkor ő is hazajön\" – tette hozzá a kislány. Kánya Roland azt mesélte, húsvét előtt a lánytestvére segíti anyukájukat a takarításban, de megtörténik, hogy ő is besegít. „Locsolni is járok a velem egykorúakhoz, nagyobbakhoz, de felnőttekhez is. A kedvenc locsolóversem a Zöld erdőben jártam kezdetű, ezért általában azt mondom, és mindig egy jó nagy zacskó tojással szoktam hazamenni\" – fejtette ki Roland.

Kasza Bernadett is azt mesélte, szerinte a hímes tojás festése a legjobb dolog a húsvéti készülődésben, azt szereti legjobban. „A fiúk a festett tojást veszik el leghamarabb locsoláskor. Előtte kilesek a kapu elé, s a félrebújt fiúk vízzel vagy szódavízzel öntöznek meg\" – mondta bernadett. Péter Vilmos László a többiekkel ellentétben nem szokott locsolni járni, nem szeret verset tanulni, mondani. „Egyszer azért voltam. A tojásfestésben besegítek anyukának. Egyszínűre festjük azokat. Én legjobban ilyenkor a misére járást szeretem\" – nyilatkozta a kisfiú.

Bőjte Angéla viszont szívesen fogadja a locsolókat, őt főként a szomszédok szokták megöntözni. „Mi nem szeretjük a nyulakat, tojást viszont festünk húsvétkor. Négyen vagyunk testvérek, a kicsi testvéremmel szoktunk festeni, én tanítom neki, hogyan kell. Én pedig a szüleimtől tanultam meg. Templomba nem járunk, de a család ilyenkor összegyűl\" – mondta Rostás Mária.