Sajtos, töltött, vegetáriánus – variációk fasírtra

Krónika 2017. április 09., 11:24

Töltött csavart fasírt, sajttal töltött fasírt, baconös göngyölt fasírt, vegetáriánus fasírt.

Fotó: Pál Árpád


Töltött csavart fasírt

Hozzávalók: A fasírthoz: 1 kg darált sertéshús, 2 db tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 szelet kenyér, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, petrezselyem ízlés szerint. A töltelékhez: 10 szelet bacon, 8 db zöldhagyma, 4 db csemegeuborka, 10 dkg füstölt sajt.

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, és fasírtot készítünk. Egy tálca alját kibéleljük a baconszeletekkel, szétterítjük rajta a fasírtot, betakarjuk füstöltsajt-szeletekkel (vagy ráreszeljük a sajtot), egy csíkban rárakjuk a zöldhagymákat, a savanyú uborkát, majd a baconnal együtt feltekerjük. Sütőpapírral bélelt formában megsütjük, amikor kihűlt, felszeleteljük. Hagymás krumplit kínálunk hozzá tejfölös-fokhagymás uborkasalátával.

Sajttal töltött fasírt

Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 közepes db hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db zsemle, 1,5 dl tej, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál füstölt pirospaprika, 10 dkg trappista sajt, 1 db tojás, 1 ek. napraforgóolaj.

Elkészítés: Az 50 dkg sertéshúst ledaráljuk, vagy daráltan vesszük. A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és ledaráljuk. Ezeket a hozzávalókat egy tálban összekeverjük, közben 1 egész tojást is hozzákeverünk, majd sózzuk, pirospaprikát is szórunk rá.

A trappista sajtot kockákra vágjuk, ez lesz a fasírt tölteléke. A hozzávalókból kis gombócokat gyártunk, amiknek a közepébe 1-1 kis kockasajtot teszünk. A sütőt begyújtjuk, egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, amire kenünk egy kis olajat kenőtollal, és szép sorban, 1-2 cm távolságra rárakjuk a fasírtgolyókat. Kb. 20 perc alatt készre sülnek.

Baconös göngyölt fasírt

Hozzávalók: 12 szelet bacon, 50 dkg darált sertéshús, 1 db zsemle, 2 db tojás, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, köménymag ízlés szerint, fűszerpaprika ízlés szerint, 1 közepes hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 6 db főtt tojás.

Elkészítés: A darált húst, zsemlét, a nyers tojásokat és a fűszereket összegyúrjuk. A főtt tojásokat keresztben kettévágjuk. Egy 12 lyukú muffinsütőt kibélelünk a 12 szelet baconnel. Minden lyukba teszünk egy kevés fasírtot, egy fél tojást és újra fasírtot, majd a lelógó bacont ráhajtjuk. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Vegetáriánus fasírt

Hozzávalók: 4 db főtt tojás, 3 db nyers tojás, 3 ek. tejföl, 1 dl tej, 2 szelet kenyér (szikkadt, fehér), 1 közepes fej hagyma, 50 g sajt, 3 ek. napraforgóolaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, fűszerpaprika, petrezselyem ízlés szerint.

Elkészítés: A 3 nyers tojást a tejföllel, sóval, borssal jól elkavarjuk, hozzáadjuk a tejben áztatott és kinyomkodott kenyeret, majd az olajon megdinsztelt, reszelt hagymát (olajostól), a reszelt sajtot és a petrezselyemzöldet. Legvégül beleforgatjuk a kockára vágott kemény tojást. Egy őzgerincformát kibélelünk sütőpapírral, beletöltjük az elkészített masszát, tetejét megszórjuk paprikával, és előmelegített sütőben megsütjük.