Királyi hét Nagyváradon az Omegával

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. április 06., 17:32

A legendás Omega lesz a sztárvendége a június 19–25. között zajló nagyváradi Szent László Napoknak. A szervezők idén az anyaországiakat és a helyi román közösséget is megszólítanák.

Fotó: Pál Árpád

Újdonsággal, emlékezetes programpontokkal készülnek az idén ötödik alkalommal sorra kerülő Szent László Napok szervezői, akik csütörtöki sajtótájékoztatójukon jelentették be, a június 19–25. között zajló rendezvénysorozatot a legendás Omega együttes koncertje zárja. A sajtótájékoztatón meglepetésvendégként Kóbor János is megjelent. A magyarországi együttes énekes-frontembere világszínvonalú produkciót ígért a váradiaknak, akiknek 55 éves pályafutásuk során először fognak élőben játszani.

A Királyi hét mottóhoz hűen a várban szervezendő esemény a hétköznapokra is tartogat majd izgalmas programokat, de ahogyan azt Zatykó Gyula főszervező, a Szent László Egyesület elnöke hangsúlyozta, a legvonzóbb programpontokat a hétvégére időzítették. A Nagyváradról elszármazottak hagyományos találkozója, az örömfőzés és a tucatnyi gyermekprogram mellett újdonságokkal is készülnek, a szervezők pedig azt ígérik, idén a román közösséget is megszólítják, ezúttal ugyanis a nagyváradi önkormányzat is támogatja a fesztivált. Dacian Palladi városmenedzser hangsúlyozta: ez részben elismerése annak a ténynek, hogy Nagyvárad létezése a lovagkirálynak köszönhető. „Teljesen természetes, hogy értékeljük azt, amit a történelem írt, és összekötjük azt a jelennel és a jövővel\" – mondta. Véleménye szerint ez egy olyan esemény, amely közelebb hozza egymáshoz a románokat és a magyarokat.

Míg az önkormányzat elsősorban logisztikailag segíti a fesztiválszervezőket, addig a fennhatósága alatt a helyi idegenforgalom népszerűsítéséért működő egyesület Magyarországon fogja reklámozni a Szent László Napokat. A szervezetet vezető Mihai Jurcă reményei szerint ez a fesztivál nem csak a Váradon élőket fogja csábítani, hanem máshonnan is érkeznek majd látogatók egy hosszú hétvégére. „Ha tavaly 30 ezren voltak a fesztiválon, akkor remélhetőleg idén 50 ezren lesznek\" – jegyezte meg. Hozzátette, a budapesti sajtónak is közleményt küldenek a közelgő eseményről, majd ottani újságírókat hívnak meg, hogy bemutassák nekik a várost.

A rendezvény zárónapján lép fel a nagyváradi rockzene legfontosabb együttese, a Metropol is, amely már csak azért sem lesz mindennapi esemény, mert az alapító tagok szétszéledtek a nagyvilágban, de a Szent László Napokra ismét színpadra állnak – közölte Orbán András, az 50 évvel ezelőtt megalakult együttes egyik alapítója.

Kóbor János, az Omega frontembere elmondta, az eredeti felállásból már csak négyen maradtak, de az elmúlt években fiatal zenészekkel – ahogy a zenész fogalmazott, Neymarokkal – erősítettek, és mára összeforrott csapatként koncerteznek. „Soha nem akartuk, hogy aggok háza lépjen fel a színpadra, mindig próbáltunk újítani\" – fogalmazott a legendás énekes. Újságírói kérdésre elmondta, a váradi koncertjük után várhatóan még lesz egy szatmári fellépésük, majd pedig Temesvárt „veszik be\", ahol már régen jártak. Jövőre egy újabb bukaresti nagykoncertet is terveznek, mert mint mondta: a magyar fociválogatottal ellentétben őket ott mindig szeretettel fogadták.

A Szent László Napok programszervezője, Mihálka Melinda elmondta továbbá: a koncertsorozatot pénteken a Loyal együttes nyitja, utána a ska zene magyar nagykövete, a Pannonia Allstars Ska Orchestra lép színpadra. A „fiatalos\" estét a hamisíthatatlan rock\'n\'roll banda, az Anna and the Barbies zárja, szombaton pedig a KFT és a Kossuth-díjas Demjén Ferenc koncertjén lehet nosztalgiázni.