Érvénytelenítette a törvényszék Pásztor megyei tanácselnöki kinevezését

2017. március 11., 14:55

Érvénytelenítette a Bihar megyei törvényszék a megyei tanács azon határozatát, mely révén Pásztor Sándort (RMDSZ) választotta a testület elnökévé, Traian Bodea (ALDE) és Ioan Mang (PSD) pedig alelnöki tisztségbe került.

 

Az Agerpres beszámolója szerint a Bihar megyei törvényszék a felperesnek, azaz a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) adott igazat, amely azzal érvelve támadta meg a Bihar megyei tanács 2016.06. 28/152-es és 153-as határozatát (az első a tanácselnök, a második az alelnökök megválasztását szentesíti), hogy a többségben lévő PSD-ALDE-RMDSZ szövetség megyei tanácsosai nem tartották be a szavazás titkosságát előíró jogszabályt.

A döntés nem jogerős, 15 napon belül megfellebbezhető a nagyváradi ítélőtáblánál. Pásztor Sándor már be is jelentette, a PSD-ALDE-RMDSZ szövetség meg fogja támadni az ítéletet.

A PNL arra hivatkozva kérdőjelezte meg a megyei tanács vezetősége megválasztásának törvényességét, hogy a június 28-ai szavazáskor a 17 liberális párti tanácsos elhagyta az üléstermet, mert nem voltak hajlandók szavazni, a többséget alkotó szociáldemokrata, liberális-demokrata és RMDSZ-es tanácsosok pedig nyíltan szavaztak, holott a törvény titkos szavazást ír elő.

„Nem adhatjuk fel az elnöki címet harc nélkül, mert a választási kampányban ígéreteket tettünk az embereknek, és az emberek ezekért az ígéretekért szavaztak ránk. Nem adhatjuk át, ahogy azt a PSD tette, az elnöki tisztséget az RMDSZ-nek, mert az RMDSZ-nek csak hét megyei tanácsosa van, a PNL-nek meg 17. Nem köthetünk politikai alkukat az emberek szavazataival, Bihar megye érdekei ellen” –  jelentette ki akkor a PNL elnökjelöltje, Mircea Mălan.