Átszervezés béremelések miatt a Kovászna Megyei Tanácsnál

Bíró Blanka 2017. március 10., 10:25

A béremelések miatt átszervezésre kényszerül a Kovászna Megyei Tanács – jelentette be Tamás Sándor, az intézmény elnöke, aki szerint kénytelenek lesznek kevesebb alkalmazottal dolgozni. 

A megyei tanács elnöke bírálta a közigazgatásban dolgozók bérrendszerét, mint fogalmazott, aránytalanságokat, torzulásokat eredményez. A megyeháza alkalmazottai szerdán kapták kézhez az első emelt fizetést: a szakapparátusban dolgozók bére 20 százalékkal, az alárendelt kórházban 35 százalékkal, a gyerekvédelemnél 15-35 százalékkal nőtt, míg a kulturális intézmények alkalmazottainak esetében 50 százalékkal nőtt a bér.

A tanácsnál dolgozók hamarosan újabb fizetésemelésre számíthatnak, mert a tavaly decemberi alkotmánybírósági döntés értelmében, ha a parlament vagy a kormány addig nem rendezi az egységes bértáblát, az ágazatban megadott legnagyobb fizetéshez kell mindenki bérét igazítani. Tamás Sándor elmondta továbbá, a Megyei Önkormányzatok Szövetsége készített egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a Vrancea Megyei Tanácsnál vannak a legmagasabb bérek, tehát ahhoz kell igazodni az egész országban. Miután azt a korrekciót is alkalmazzák, a Kovászna Megyei Tanács éves béralapja 30 millió lejről 55 millió lejre emelkedik.

Tamás hangsúlyozta, hatalmas aránytalanságok alakultak ki, a legkisebb és a legnagyobb fizetések között tizenegyszeres a különbség. Sérelmezi ugyanakkor, hogy a választott tisztségviselők bérét nem emelik. Az alkotmánybírósági döntés alkalmazását követően a megyei tanács elnöke a 12. helyre került a megyei önkormányzat bérlistáján.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Tamás Sándor többek között arra is kitért, hogy bár a brassói táblabíróság jogerős döntésével kitiltotta az adomány székely zászlót a megyeháza gyűlésterméből, az indoklásban elismerték a Székelyföld és a székely zászló létét. Rámutatott, az indoklásban abból a felvetésből indulnak ki, hogy a kék-arany lobogó a Székelyföld zászlója, és a törvény szerint az ülésteremben a címer alatt csak az EU, az ország és a közigazgatási egység zászlója lehet – részletezte Tamás. Hozzátette: „ha elég következetesek vagyunk a szimbólumaink védelmében, meg tudjuk védeni az álláspontunkat”.