Gyulafehérvári Caritas: veszélyben az otthoni beteggondozás

Krónika 2017. február 12., 17:06

A Gyulafehérvári Caritas szerint a munkaügyi minisztérium felfüggesztette februárra az otthoni beteggondozási program támogatásának folyósítását.

Az intézkedés nyomán több mint 1000 személy ellátása kerül veszélybe – jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek Péter György, a Caritas szociomedikális részlegének igazgatója. Mint mondta, a döntés előzmény nélküli, konzultálás nélkül döntöttek, ez pedig nemcsak a rászorulókat, hanem az egyesület munkatársait is negatívan érinti, akik így munkahely nélkül maradhatnak.

„A Cioloş-kormány a 2017-es évre jóváhagyta a támogatást a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek, alapítványok számára, a mostani kormány minisztere, Olguţa Vasilescu azonban felfüggesztette februárban ezt a támogatást. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottaink 20 százalékát el kell bocsátanunk és csökken a gondozottak száma is” – mondta Péter György, aki úgy értesült, a támogatásokat egész évre fel akarják függeszteni.

Az igazgató szerint a Caritas ápolói körülbelül 5000 háztartásba látogatnak rendszeresen Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Hunyad és Fehér megyében, 6500 idős, fogyatékos, krónikus vagy ágyhoz kötött beteget ápolnak. Ezeknek a személyeknek nemcsak a gyógyulásban segítenek az ápolók, hanem a ház körüli teendőkben, bevásárlásban is. Péter György elmondta, az otthoni beteggondozás támogatásában az állami finanszírozás mellett a helyi önkormányzatok is segítenek, illetve az összeg egy részét maguk az érintettek állják, az állami finanszírozás kiesése azonban nagy hiányosságokat fog eredményezni a program folytatásában.