Zene és irodalom a pulzArton

Bíró Blanka 2013. július 25., 18:04

A műfajok, a kulturális területek közötti átjárhatóság, az együttműködés volt az egyik fontos szempont a szeptember  5–8. között  Sepsiszentgyörgyön szervezendő pulzArt kortárs összművészeti fesztivál programjának összeállításában – jelentették be csütörtöki  sajtótájékoztatójukon a szervezők.

 

A fesztiválon, amelyet a SZIT (Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Tanács) és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal szervez, olyan kortárs művészeti produkciókat mutatnak be, amelyek ritkábban jutnak el Székelyföldre. A pulzArt a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program központi eseménye, a négy tematikus év találkozási pontja. Idén kiemelten a Hang és szó éve van, így a programban is jelentős hangsúlyt fektetnek az irodalomra és a zenére – ismertette Barta Mónika, a Városimázs Iroda munkatársa. 

A zene és irodalom kapcsolódik össze Grecsó Krisztián, Dés László és Dés András Mellettem elférsz című zenés pódiumestjén: az író anekdotázik és felolvas, a muzsikusok pedig improvizálnak. Háy János József Attila-díjas költő Beck Zoltánnal, a pécsi 30Y alternatív rockegyüttes frontemberével közösen lép színpadra augusztusban készülő produkciójuk ősbemutatójával, mondta Barta Mónika. Az összművészeti fesztivál vendége lesz Szálinger Balázs József Attila-díjas magyarországi származású költő, akinek tavaly a Köztársaság című színműve elnyerte az Évad legjobb magyar drámája díjat.

Sepsiszentgyörgyre érkezik Karafiáth Orsolya, a színes egyéniségű költőnő és a kortárs román irodalom legsikeresebb testvérpárosa, Filip és Matei Florian, akiknek közös művét, a kamaszévekről szóló Kölykök (Băiuţeii) című regényt a Könyvkelengye programban több száz sepsiszentgyörgyi diák kapta. Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője László Noémi költővel, műfordítóval, az EMIL elnökével és Papp Attila Zsolt szerkesztővel Helikon délutánra várja a közönséget.

Lajkó Félix, a vajdasági hegedűvirtuóz citerán is fog játszani a zenekarával és Stradivarius hegedűjét szólaltja meg Alexandru Tomescu, Bukarestben született hegedűművész. A zenei program kínálatai között szerepel a lengyel Mikrokolektyw  – egy trombitás és egy dobos duója, és a reggae, a hiphop, a rock, a funk és az elektronikus tánczene elemeit egyesítő Irie Maffia, valamint a The Qualitons magyar pszichedelikus soul-beat zenekar. Fellép még a táncszínház európai szinten is kiemelkedő figurája, Frenák Pál. A képzőművészeti programok közül Barta Mónika Antik Sándor szobrász, keramikus, a Lacóka Alkotócsoport és Barabás Zsuzsa kiállítását emelte ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat