Gyászmise szakrális térben Kolozsváron

Varga László 2014. október 27., 19:14

Verdi Messa da Requiem című művét mutatták be vasárnap este a Kolozsvári Román Opera művészei a Kétágú templomként ismert alsóvárosi református templomban David Crescenzi olaszországi vendégkarmester vezényletével.

A kolozsvári opera zenekara és kórusa mellett vendégművészként lépett fel a Bécsi Állami Operaház szopránja, Barbara Krieger, valamint a kolozsvári származású, de külföldi operaházaknál tevékenykedő Nagy Zoltán bariton. Rajtuk kívül szintén szólistaként szerepelt a kolozsvári intézmény két művésze, Andrada Ioana Roşu mezzoszoprán és Marius Vlad Budoiu tenor, az intézmény igazgatója.

Adorjáni László, a Kétágú templom lelkésze lapunk megkeresésére elmondta: örömmel tettek eleget a román opera felkérésének, amikor befogadták az előadást Erdély legnagyobb klasszicista stílusban épült templomába. A kolozsvári operaház egyébként rendszeresen tart koncerteket templomokban.

„Ha jól tudom, a társulat korábban a Farkas utcai református templomban is fellépett már, abban hogy most a Kétágúra esett a választásuk, az is közrejátszhatott, hogy a Farkas utcai templom felújítás miatt zárva van. Viszont nagyon tetszett nekik a helyszín, így nagy valószínűséggel folytatása is lesz az együttműködésnek\" – fogalmazott Adorjáni László. A lelkész becslése szerint több mint háromszázan hallgatták meg a rendhagyó koncertet, ami az általa megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint nagyon színvonalas volt. „Gyönyörűen kitöltötte a templomot a kórus, felemelő volt\" – tette hozzá Adorjáni.

A Kolozsvári Román Opera egyébként új sorozatot indít olyan zenei remekművekből, amelyek valamiért mégis ritkán kerülnek közönség elé – Verdi Requiemjét is e sorozat részeként adták elő, ugyanakkor a koncert az alternatív helyszíneken való fellépések újabb állomása is volt, amellyel az intézmény újabb közönségrétegeket kíván megszólítani.

A gyászmise írását Giuseppe Verdi az általa nagyra tartott Rossini halála után kezdte el írni, a végső lökést azonban az olasz romantika egyik legnagyobb költője, Alessandro Manzoni halála adta a mű befejezéséhez, emiatt sokáig Manzoni-Requiemnek is nevezték. A vasárnapi fellépés már csak amiatt is stílszerű volt, hogy a mű ősbemutatóját is templomban, a milánói San Marco-székesegyházban tartották 1874-ben, Alessandro Manzoni halálának első évfordulóján.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat