Balesetben elhunyt Kusztos Endre grafikus- és festőművész

Krónika 2015. február 15., 12:52

Életének 90. évében, szombat este közlekedési baleset következtében elhunyt Kusztos Endre grafikus- és festőművész.

Fotó: Barcsa István

Az elismert erdélyi művész tagja volt a Romániai Képzőművészek Szövetségének és a Magyar Művészeti Akadémiának, 2005-ben Pro Cultura Hungarica díjat, 2010-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrendje Lovagkeresztjét vehette át.

Kusztos Endre halálát ittas vezető okozta a marosvásárhelyi Segesvári úton, a balesetnek ő volt az egyetlen halálos áldozata. Amint a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Andreea Pop tájékoztatott, a mezőszentmargitai 35 éves férfi ittasan vezetett, áttért az út menetirány szerinti bal oldalára, ahol frontálisan ütközött egy Opel márkájú, szabályosan közlekedő személygépkocsival.

A baleset utáni vizsgálat során a sofőrt alkoholszondás ellenőrzésnek vetették alá, a műszer 0,82 ezrelékes alkoholkoncentrációt mutatott ki az általa kilélegzett levegőben. A balesetben a vétlen gépkocsivezető, valamint egy férfi és egy nő súlyos, egy másik személy könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőrség folytatja a vizsgálatot a körülmények kiderítésére, és bűnügyi vizsgálatot indítottak a balesetet okozó vezető ellen.

Kusztos Endre 1925. szeptember 27-én született Makfalván, tanulmányait a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben kezdte, ugyanitt, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett oklevelet 1955-ben. Mestere Miklóssy Gábor volt. 1962 és 1965 között az Erdőszentgyörgyi Múzeumban dolgozott, 1966 óta szovátai, majd kolozsvári szabadfoglalkozású művész volt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat