Újabb gázáremelés jöhet

Bálint Eszter 2013. május 29., 14:26 utolsó módosítás: 2013. május 29., 14:44

Újabb gázáremelésre kérnek jóváhagyást a Romániában tevékenykedő földgázszolgáltatók az Országos Energiaár-szabályozó Hatóságtól (ANRE).

 

Mint arról beszámoltunk, a korábbi engedélyek értelmében az idei év folyamán már biztos, hogy 10 százalékkal drágul a földgáz ára, a szolgáltatók pedig most további 3 százalékra szeretnének hatósági jóváhagyást kapni.

Az ország második legnagyobb szolgáltatója, az EON Gaz képviselői szerint a tavalyi év folyamán kieszközölt beruházások teszik indokolttá a drágítást. A szakhatóság a következő időszakban megvizsgálják a kérés indokoltságát, és legkésőbb június 30-áig hoznak döntést. Amennyiben úgy határoznak, hogy a szolgáltató valóban olyan beruházásokat végzett, amelyekkel hatékonyabbá, biztonságosabbá tette a szolgáltatást, akkor rábólintanak a kérésre, s ebben az esetben a lakossági gázár lényegesen magasabb lesz a télen, mint tavaly. Az ANRE egyébként az év elején hasonló indoklás mellett már jóváhagyta a villanyár korábban megállapítottnál nagyobb mértékű emelését.

Az előzetes bejelentések értelmében – mint ismeretes – a gáz ára első körben júliustól nő 8 százalékkal az energiapiac árliberalizációja miatt. A második drágulás 2 százalékos lesz októbertől.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat