Fogytán a szállítók türelme

Bálint Eszter 2013. november 12., 16:54

Tiltakozó akciókat szerveznek decemberben a közúti szállítók, amennyiben a közlekedésügyi minisztérium nem rukkol elő megoldásjavaslatokkal az infrastruktúra korszerűsítésére, a túlzott fiskalitásra, nem tesz le arról a szokásáról, hogy havonta módosítja a vonatkozó jogszabályokat, illetve arról, hogy nem támogatja a szállítók tevékenységét – derül ki az országos közúti munkáltatói tömörülés (CNR) keddi közleményéből.

Emlékeztetnek, hogy a májusban kilátásba helyezett tüntetésekről lemondtak a szaktárca ígéretei nyomán, ám ezek teljesítésére azóta sem került sor. „Amennyiben sem a tavaszi ígéretek nem teljesülnek, sem az aktuális gondokra nem születik megoldás, december elején meghatározatlan időre leállhat a közúti szállítás” – szögezik le az ágazat képviselői. Mint kiderül, korábbi követeléseiket egy újabbal egészítették ki: a januártól tervezett, a bejelentések szerint infrastruktúrafejlesztésre szánt hét centes jövedéki adóból ezer literenként 130 eurót juttassanak vissza a hivatásos szállítókhoz, állításuk szerint ez valamennyi európai uniós tagállamban így történik. Az ágazat képviselői egyébként önkényesnek nevezik azt, hogy a kormány a hét centes illeték mellett a jövedéki adó kiszámítási módszertanán is változtatott, így 2014-től nem az október elsejei lej/euró árfolyam szintje függvényében határozzák meg azt, hanem indexálják az előző évi szintet az inflációs rátával. Mint ismeretes, januártól csökkennie kellett volna a jövedéki adónak, mivel október első napján kedvezőbb volt a hivatalos kurzus, mint egy évvel korábban. Felróják továbbá Ramona Mănescu jelenlegi közlekedési miniszternek, hogy kinevezését követően a CNR találkozót kért tőle, ezt azonban ő elutasította.

Teljesen időszerűtlennek, a szállítási ágazat stabilitására súlyos és állandó fenyegetést jelentő intézkedésnek tartja eközben a hét centes adót a Romániai Közúti Szállítók Országos Szövetsége (UNTRR), akik szerint a szállítók az elmúlt években a folyamatosan növekvő üzemanyagárak áldozataivá váltak, egy olyan országban, ahol az ágazat hozza be a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát. Mint rámutatnak, az ágazat jelenleg olyan állapotban van, hogy nem tud elviselni semmiféle áremelést, azt rögtön és teljes mértékben az ügyfelekkel kell megfizettetnie.

Hamisnak nevezik ugyanakkor azt a bejelentést, miszerint a hét centek egy külön alapba folynának majd be, amelyet kizárólag a nagy infrastrukturális projektekre fordítanának, ugyanis – hívják fel a figyelmet – az EU vonatkozó szabályai tiltják a hasonló különleges alapokat, a jövedéki adó csakis az államkasszába folyhat be. Szerintük a kormánynak a létező, s nem a „képzelt” autópályák után kellene adót szednie. Javaslatuk, hogy a Ponta-kabinet a gépjárművek szennyezési foka függvényében tegye fizetőssé a már létező sztrádákat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat