Időszakosan leállítaná a faexportot a kormány

Kőrössy Andrea 2013. április 28., 16:31

A romániai deszka- és rönkexport időszakos leállítását javasolta szombaton Nagyváradon Liviu Dragnea kormányfő-helyettes a hazai fafeldolgozó ipar támogatásának céljával. Dragnea szerint ugyanakkor az erdészeti törvény módosításáról szóló közvitát is meg kellene hosszabbítani. 

A miniszterelnök-helyettes javaslatával Lucia Varga, a vizek, erdők és a haltenyészet felügyeletével megbízott miniszter is egyetértett, azonban felhívta a figyelmet, hogy az export időszakos leállításával Románia megszegné az Európai Unió szabadpiacra vonatkozó előírásait. „Az unió minden bizonnyal kötelezettségszegési eljárást indítana Románia ellen, viszont amíg a per tartana, legalább visszaesne a fakivágás mértéke” – magyarázta a tárcavezető Zilahon tett látogatásán, ahol helyi szakemberekkel és vállalkozókkal találkozott.

A brüsszeli tiltás ellenére Dragnea és Varga is hangsúlyozta: a kormány mindenképpen támogatja az intézkedést, Románia ugyanis óriási mennyiségű faanyagot exportál, a hazai kereskedők pedig nem tudnak versenybe szállni a külföldi vállalkozókkal a magas árak miatt. „Tiszteletben tarjuk az Európai Unió előírásait, de gondolnunk kell az országunk jövőjére is. Rendkívül fontos, hogy úgy módosítsuk a jogszabályokat, hogy megvédhessük az erdőket, ezzel egyidőben pedig a hazai fa- és bútoripart is segítsük” – érvelt Liviu Dragnea. Hozzátette: a kormánynak az is kötelessége, hogy valamilyen formában kártalanítsa azokat az állampolgárokat, akiknek erdőjét, kaszálóját vagy más földterületét nemzeti parkká nyilvánították, és emiatt már nem tudják megművelni, illetve kitermelni ezeket a területeket.

A hazai, késztermékeket előállító cégeket részesítenék előnyben

Az új erdészeti törvénnyel kapcsolatban Lucia Varga rámutatott: az erről szóló közvitát várhatóan június elsejéig hosszabbítják meg. A készülő jogszabály szerint az állami erdőkből származó faanyag megvásárlásánál a hazai, készterméket gyártó cégeket részesítenék előnyben. A miniszter elmondása szerint az általa vezetett tárca a pénzügyminisztériummal is tárgyal azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne visszaszorítani a faexportot. Varga ugyanakkor emlékeztetett: az illegális fakivágás ijesztő méreteket ölt, hiszen 2011-ben a korábbi évhez képest 12 százalékkal nagyobb volt a törvénytelen kitermelés. A miniszter ezért az erdészeti felügyelőségeket is átszervezné, szerinte ugyanis ezek tevékenysége korántsem hatékony, a továbbiakban így mindegyik hivatalt ellenőrizni fogják, hiányosságok esetén pedig leváltják az illetékeseket.

Mint ismeretes, nemrég az Arbor fafeldolgozó szövetség is azt kérte a kormánytól, hogy mérsékelje a faanyag exportját. Az egyesület képviselői Lucia Varga miniszterrel is tárgyaltak, aki ígéretet tett arra, hogy korlátozni fogják a rönk- és a fűrészáru exportját annak érdekében, hogy minél kisebb mértékű legyen a nyersanyagkivitel. Az Arbor annak kapcsán is tiltakozott, hogy a háromszéki Réty településen nemrég telephelyet nyitott az osztrák tőkéjű Holzindustrie Schweighofer vállalat. A fafeldolgozó szövetség állítása szerint az osztrák cég olyan áron vásárolja fel a fát a Székelyföldről, amilyenen a helyi kis cégek nem tudják, és ezáltal az ő megélhetésüket veszélyezteti.

Az osztrák beruházó bevallása szerint évente 800 ezer köbméter rönköt termelne ki, és ehhez 600 személyt alkalmazna. A „fakirálynak” nevezett osztrák vállalkozó évi egymillió köbméter fát visz ki az országból, tavaly pedig a történelemben először túlszárnyalta a Romsilva forgalmát, holott az állami erdőket birtokló vállalat a legnagyobb erdőtulajdonos az országban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat