Eltörölte a kormány a románnyelv-oktatást szabályozó cikkelyt, ismét magyar tanítók oktatják a román nyelvet

Krónika 2018. szeptember 27., 16:32 utolsó módosítás: 2018. szeptember 27., 16:37

Törölte a román kormány annak az augusztusban kibocsátott rendeletnek a cikkelyét, amely hátrányosan érintette a magyar elemi osztályos diákokat, mivel román szaktanárokra bízta a román nyelv oktatását – adta hírül csütörtökön az RMDSZ.

A Viorica Dăncilă vezette kormány csütörtöki ülésén döntött a vitatott cikkely visszavonásáról Fotó: Gov.ro

A Viorica Dăncilă vezette kabinet csütörtöki ülésén született döntés értelmében újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet.

 

Mint ismert, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt kérte Liviu Dragneától, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökétől, hogy helyezzék hatályon kívül az augusztusi kormányrendeletnek azt a cikkelyét, amely káoszt okozott az elemi osztályosok románnyelv-oktatásában. Az RMDSZ hírlevele szerint a szövetségi elnök úgy értékeli, a kormány elfogadta a magyar gyermekek és szülők, a szakma, valamint az RMDSZ érveit, és megértette: a tanügyminiszter lépése szakmailag megalapozatlan és meggondolatlan volt. 

A szövetségi elnök múlt pénteken arra szólította fel a kormánykoalíciót, hogy váltsa le Valentin Popa tanügyminisztert a MOGYE-ügy és a románnyelv-oktatása kapcsán tett lépései miatt. „Az oktatási tárca vezetője az egyedüli jó döntést hozta meg ma azzal, hogy lemondott. Vállalnia kellett a következményét meggondolatlan, szakmailag megalapozatlan lépésének, amellyel zavart okozott több tízezer diák, pedagógus és szülő életében. Szakmai érvek hiányában a románnyelv-oktatást szabályozó kormánycikkelyre nem tekinthettünk másként, mint ámokfutásra" – tette hozzá Kelemen Hunor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat