Kolozsvár lehet a kortárs magyar irodalom fellegvára október elején

Kolozsvár lehet a kortárs magyar irodalom fellegvára október elején

H. Szabó Gyula, Hegedüs Csilla, Kinizsi Zoltán és Karácsonyi Zsolt a könyvhetet beharangozó sajtótájékoztatón 

Fotó: Kiss Judit

Nagyszabású koncertek nélkül, de a magyar kultúra számos jeles képviselőjének jelenlétében, könyvbemutatókkal, kísérőrendezvényekkel, gyerekeknek szóló programokkal, gasztronómiai eseményekkel tervezik megtartani október 1–4. között a jubiláló, 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezők a Bulgakov Café teraszán.

Kiss Judit

2020. július 15., 14:582020. július 15., 14:58

Az eseménysorozatra – amelynek tervezését egyelőre beárnyékolja a járványhelyzet kiszámíthatatlansága –

a magyarországi irodalmi élet olyan jeles személyiségeit várják, mint Bereményi Géza, Nyáry Krisztián, Závada Pál, Garaczi László, Cserna-Szabó András, ugyanakkor az erdélyi irodalom rangidős és ifjú képviselői, valamint vajdasági, felvidéki szerzők is tiszteletüket teszik.

A könyvhétnek a Bánffy-palota udvara és belső terei adnak otthont, de a Bulgakov kávézóban, valamint a Vallásszabadság Házában is tartanak majd eseményeket – jelentették be a szervezők. Idén a könyves szemlét az RMDSZ-en és a Romániai Magyar Könyves Céhen kívül az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL), az Iskola Alapítvány, valamint Magyarország kolozsvári főkonzulátusa szervezi.

„Kolozsváriasított” irodalmi kínálat

„Mivel idén a koncertek elmaradnak, az irodalomé lesz a főszerep, és újra Kolozsvár lesz reményeink szerint a kortárs magyar irodalom fellegvára. Természetesen nem lehet tudni, milyen megszorító intézkedések lesznek október elején, de mi nagy lelkesedéssel készülünk a rendezvényre” – mondta el Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője. Mint mondta, bár nehéz előre tervezni, de a szervezők bizakodóak.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke kiemelte, a korábbi évekhez hasonlóan

az idei könyvhetet is igyekszenek „kolozsváriasítani”, a rendezvényeken a kincses városbeli kulturális élet sajátosságai is reflektorfénybe kerülnek.

„A könyvhéten minden évben megemlékeztünk az erdélyi irodalmi múlt évfordulós nagyjairól: Makkai Sándorról, Tamási Áronról, tavaly pedig a holokauszt négy helikoni íróáldozatáról. Idén a méltatlanul elfeledett író, szerkesztő, Gyallay Domokos munkássága kerül terítékre” – mondta H. Szabó Gyula. Hozzátette, Gyallay 1880-ban született és 1970-ben hunyt el, így a kétszeres kerek évforduló adja az apropóját a megemlékezésnek, amelyen főként Gaál György történész értekezik a Magyar Nép című folyóirat egykori főszerkesztőjére, a Vaskenyéren című, 1926-ban megjelent regény szerzőjére, a Minerva nyomda munkatársára.

A könyvhét ezúttal is teret ad a kolozsvári fordítók bemutatkozásának, elméleti előadások és a műhelygondokról való beszélgetések szerepelnek a tervek között. H. Szabó Gyula kiemelte, a rendezvényen Gelu Păteanura, a magyar irodalom egyik legmívesebb fordítójára is elékeznek. A kolozsvári születésű, 1995-ben elhunyt Păteanu számos magyar irodalmi művet ültetett át román nyelvre, a magyarság iránti rokonszenve miatt üldözte a Szekuritáté. A fordítótól Farkas Wellmann Endre írt könyvet nemrég Gyalu, a spíler címmel.

Szilágyi István új regényét is bemutatják

Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke örömét fejezte ki, hogy az írószervezet is társrendezője lehet a könyvhétnek. „A korábbi könyvheteken 5-6 eseménnyel volt jelen az E-MIL, most ez a szám megduplázódik. Még zajlanak az egyeztetések a programokról, de azt tervezzük, hogy gazdag kínálattal rukkolunk elő” – mondta Karácsonyi Zsolt.

Kiemelte, a könyvhét az összmagyar irodalom rég várt eseményének lesz a helyszíne: bemutatják Szilágyi István új, Messze túl a láthatáron című regényét. Történelmi nagyregény Szilágyi István Kossuth-díjas kolozsvári író új regénye, amely a Magyar Művészeti Akadémia kiadójánál látott napvilágot. A Rákóczi-szabadságharc korát bámulatos érzékkel megidéző író képes egyetemes szinten megfogalmazni az önmagával számot vető ember tragikumát.

Idézet
Már tíz évvel ezelőtt is készülőfélben volt a regény. Akkor Szilágyi István azt mondta: lehet, hogy ti megéritek, hogy befejezzem, de én már nem. Nos, végre elkészült, és nagy öröm, hogy remélhetőleg a szerző jelenlétében mutathatjuk be”

– mondta az E-MIL elnöke. A könyvhéten adják át az írószervezet Méhes György-nagydíját és debütdíját, többek közt Szálinger Balázs, Király Zoltán, Serestély Zalán, Szántai János új kötetét mutatják be. Bemutatkozik a „fiatal erdélyi metamodern líra” is, azaz a legifjabb 26 lírikus műveiből összeállított antológiát ismerheti meg a könyvhét közönsége.

Irodalom és gasztronómia „házassága”

Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa elmondta, az alapítvány a könyvhét szervezésében segédkezik. Felsorolta, többek közt Markó Béla költő, Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó vezetője, Láng Zsolt, Géczi János író, Szkhárosi Endre, Nemes Z. Márió költő is eljön a kolozsvári rendezvényre. Jelen lesz a budapesti Cser kiadó is, amely olyan izgalmas antológiákat dobott piacra, mint például a Nézzünk bizakodva a múltba! – alternatív Trianon című kötet.

A gasztronómia sem fog hiányozni a könyvhétről, hiszen az irodalom és gasztronómia kapcsolódási pontjaival behatóan foglalkozó Cserna-Szabó András író és Nyáry Krisztiánnal közösen készít majd el egy olyan étket, amely Kövi Pál Erdélyi lakoma című, újragondolt könyvében szerepel.

Az Erdélyi lakoma újratöltve című kötet 2019-ben jelent meg. Kövi Pál híres New York-i vendéglősnek az 1970-es években Erdélyben gyűjtött régi magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos receptjei alapján jelent meg az új kötet, amelyben kortárs szerzők, köztük Cserna-Szabó és Nyáry írásai is olvashatóak. A tervek szerint jelen lesz Kolozsváron Borbás Marcsi népszerű műsorvezető, akit gasztronómiai tévéműsorokból ismerhet a közönség. A könyvhétről részletek, újdonságok a rendezvény Facebook-oldalán találhatóak, itt közlik a fejleményeket a szervezők.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok